Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Harjumine suust eemaldatavate proteesidega

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Harjumine suust eemaldatavate proteesidega"— Esitluse väljavõte:

1 Harjumine suust eemaldatavate proteesidega
Maarja Toomlaid

2 Sissejuhatus Igasugune protees on võõrkeha ning sellega harjumine võtab aega. Tavaliselt läheb proteesiga harjumiseks aega 1 kuu, mõningatel juhtudel pisut kauem. Kõige raskemad on esimene ja teine nädal, mil proteesi tuleks kanda ka öösiti. Esialgu on häiritud söömine ja rääkimine, muutunud on maitsetundlikkus. Proteesiga harjudes taastuvad kõik meeled. Esimese nädala jooksul võivad tekkida suus haavad või valusad kohad, mis näitavad, et proteesi on vaja lasta hambaarsti juures pisut sättida või lihvida. Lihvimise järgselt kaovad kaebused enamasti koheselt.

3 Patsiendi julgustamine
Uus hambaprotees on alati teistsugune kui oma hambad või eelmine protees, mistõttu võib see algul tunduda harjumatu või isegi ebamugavana. Uue proteesiga harjumine võib esialgu olla raske või isegi valulik. Olge kannatlik ning püüdke ebamugavustest hoolimata proteesi suus hoida. Suu harjub varsti uue olukorraga. Esimesed kaks nädalat eemaldage protees vaid selle puhastamise ajaks ning kandke proteesi ka öösel. Hiljem on soovitatav protees ööseks suust ära võtta. Uus protees on sageli massiivsem ja laiemate piiridega kui eelmine protees, kuna peab taastama suus toimunud lõualuu muutused ja hambumuse kõrguse. Väga harva sobib protees suhu kohe, ilma et see ei hõõruks ega tekitaks ebamugavust. Seetõttu tuleb kindlasti käia esimestel kandmiskuudel hambaarsti juures proteesi reguleerimas.

4 Protees ei püsi Hambaarst pingutab vajadusel klambreid.
Proteeside kandmisel võib parema suuspüsivuse saavutamiseks kasutada proteesiliimi. Vastselt saadud uute plastmassist plaatproteesidega oleks soovitav juua sooja jooki ning tarvitada karamellkomme neid lutsudes. Niimoodi muutub protees pehmemaks ning hakkab paremini istuma.

5 Proteesiliimid Kasutamine:
Puhasta ja kuivata proteesid. Lisa liimi lühikeste triipudena. Ära pane liimi proteesi servadele. Loputa suu enne proteeside paigaldamist. Aseta proteesid kohale ning suru mõneks sekundiks kokku. Esimestel kasutuskordadel alusta väikeste liimikogustega. Kui tunned, et kinnitus ei ole piisav, suurenda proteesidele kantavat liimi kogust. Kui liim immitseb igemete ja proteeside vahelt välja, vähenda proteesiliimi kogust. Peaks piisama ühest pealekandmisest päevas.

6 Proteesiliimid

7 Pulber proteeside fikseerimiseks
Protefix fikseerimispulber hambaproteesidele Koostis: naatriumalginaat Kasutamine: Puhastage protees ja loputage suu. Pulber raputatakse ühtlaselt õhukese kihina niisutatud proteesi toetuspinnale. Pulber annab tugeva kinnituse kohe pärast suhu asetamist.

8 Ribad proteeside fikseerimiseks (Denture adhesive strips)
Clean and dry your denture. With dry hands, peel open and remove strips. Moisten one strip at a time in warm water. Place stripes as shown (picture on box), not too close to denture edges. Do not overlap strips. Rinse mouth with water before inserting denture. Press denture in place, hold firmly and bite down.

9 Oblaadid proteeside fikseerimiseks (Denture adhesive wafers)
Place dry SEA BOND wafer on denture. If too large, trim overlapping wafer with scissors. If upper wafer bunches up in back, cut a “V” in the back like the pre-cut “V” in front. Clean denture thoroughly. Moisten wafer with warm water, but do not saturate. Position moistened wafer with white side up. Smooth wrinkles with finger. Place dentures into mouth. Hold firmly until secure. If water does not hold, add a little more water to wafer. To remove wafer from denture, lift corner and peel away. Change wafer daily.

10 Rääkimine Suu- ja keelelihased vajavad harjumist uue proteesiga.
Kõige keerulisem on “F” ja “S” hääldamine. Kõne paranemisele saab kaasa aidata näiteks selge ja valju häälega lugemisega peegli ees. Lugeda ette raamatust või ajalehest. Hammustada proteesidega kokku ja neelatada – see aitab proteesidel õigesse kohta asetuda. Esimesel paaril päeval võib esineda tavalisest suurem süljevoolus.

11 Söömine Uue proteesiga on vaja muuta hammustamis- ja mälumisharjumusi.
Söömiseks tuleb rohkem aega varuda. Esialgu süüa vedelat või pehmet toitu ja panna suhu väiksemaid palasid. Toidu võib lõigata ka väiksemateks tükkideks. Tasapisi harjutada tahkemate toitude söömist. Toidu mälumiseks tuleks kasutada mõlemaid suupooli, et vältida liigset pidevat koormust ühele suu poolele. Samuti aitab see proteese paigal hoida. Kui lõikehambad on proteesihambad, siis nendega tahke toidu hammustamist tuleb vältida.

12 Protees teeb valu Pöörduda esimesel võimalusel hambaarsti poole, kui protees hõõrub või teeb haiget. Selleks, et hõõrdumiskoht oleks arstile näha, peab proteesi kindlasti kandma vähemalt 2 tundi enne vastuvõtule tulekut. Kunagi ei tohi hakata ise viilima hõõruvat proteesi, pingutama proteesiklambreid või liimima murdunud proteesi.

13 Kokkuvõte Räägi patsiendiga, julgusta teda!
Seleta, et see on normaalne, et esialgu tundub protees ebamugav! Jaga soovitusi, kuidas proteesidega kiiremini harjuda! Kutsu patsient kontrollvisiitidele ja uuri, kuidas proteesidega harjumine edeneb!

14 Kasutatud kirjandus


Alla laadida ppt "Harjumine suust eemaldatavate proteesidega"

Seotud esitlused


Google'i reklaam