Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Sān bǎo - kolm kalliskivi

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Sān bǎo - kolm kalliskivi"— Esitluse väljavõte:

1 Sān bǎo - kolm kalliskivi
三 寶

2 Inimese kehas on kolm olulist substantsi,
millest kõik muu tekib ja tänu millele keha toimib. 1. Jīng, substants 精 2.  Qì, eluenergia 氣 e 气 3. Shén, vaim  神

3

4 Jīng substants 精 On füüsilise keha seeme, alge.
Nii, nagu seemnest kasvab taim, tekib jing substantsist inimene. Seemnerakud ja munarakud on jing´i väljendus. Samuti kõik hormoonid, mis on seotud paljunemise, seksuaalsuse ja arenguga. Jing asub neerudes (neerude mõiste ...). Jing substantsil on energia- jing qi. Jing qi´st tekib yuan qi ehk algne qi. Jing on nagu kütus, millest vabaneb qi energia.

5 1. Pärilik jing ehk varase taeva jing
Inimene saab jing´i vanematelt ja annab selle edasi oma lastele. See on pärilik ehk kaasasündinud jing. Jing väljendub seemne- ja munarakkudes, kromosoomides, geenides, suguhormoonides. Päritud jing ei taastu. Ta kulub elu jooksul, kuni ammnedub surm. 2. Omandatud jing ehk hilise taeva jing tekib toidust ja õhust. Nimetetakse ka toidu essentsiks – kõige vajalikumad ained, mida keha toidust saab. Omandatud essents taastub toidu abil.

6 Jing jing qi yuan qi Jing substants ja jing qi asuvad neerudes (parem?) Jing qi´st tekib yuan qi ehk inimese algne energia. Jing´ist sõltub: Füüsiline areng Seksuaalne areng Vaimne areng Kõik arenguhäired on jing substantsi patoloogia. Alumine dan tian on koht kus jing muutub qi´ks. Keskmine dantian on koht kus qi muutub shen´iks. Ülemine dantian on koht kus shen ühineb dao´ga.

7 Qi, energia tekib jing substantsist (kütusest).
Igasugune tegevus vajab energiat. Millal kulub jing eriti? ületöötamine rasked haigused seksuaalsed liialdused meestel sünnitus (abort) ja menstruatsioon naistel

8 Jing on olemuselt yin substants, on aine.
Essentsi yin aspekt väljendub seemne ja munarakkudes. Yin aspekti saab mõjutada Guan yuan RM4, 3 cun´i nabast allpool ja Qi hai RM6 (1,5 cun´i nabast allpool) punktide abil. Jing´i yang aspekt on Ming men´i tuli. Mõjutada saab Mingmen DM 4 unkti abil. Ming meni tuld võrreldakse neeru yang´iga. On kogu keha soojuse alllikaks. Vt neerud.

9 Jing, essents on kõige materiaalsem.
Qi, energia on vähem materiaalne, on funktsioon. Shen, hing on mitteaineline. Kõik kolm on qi väljendused erineval tihedusel. Nagu jää, vesi, aur või küünla rasv, leek ja valgus. Mateeria kolm olekut: tahke, vedel, gaasiline. Kolm kalliskivi

10 Qì Qì, tshi on keskne mõiste Hiina meditsiinis. Qi on
universaalne (kõikjalolev) fundamentaalne (aluseksolev) substants, mille liikumine ja muutumine tekitab kõik nähtused. (TCM lk 46)

11 Märgi ülemine osa on gaas, aur Alumine osa riis 米
Kokku: aur keeva riisi kohal. Kaks osa- duaalne loomus. qi väljendub funktsioonis, energias substantsides, mis on eluks vajalikud    

12 Igapäevane tähendus on õhk.
Veel: gaas, eeter, hingus, elujõud, hingus eluenergia, bioelekter, funktsioon, loomus,omadus. Sarnased mõisted on sanskriti praana, kreeka pneuma ja ladina spiritus. Füsioloogiliselt on sobiv vaste FUNKTSIOON. Kui organil on funktsioon viia substantse alla, siis tema qi laskub (magu, sooled). Kui funktsioon viib substantse üles, siis qi tõuseb (põrn, neerud).

13 Erinevad qi liigid. 1. Kaasasündinud on yuan- qi (jing- qi neerudes).
2. Omandatud on teised qi liigid, mis elu jooksul tekivad toidust ja õhust (põrn, kopsud). Energiat saab neerude, põrna ja kopsu abil. Mõlemad (1. 2.) toetavad ja toidavad teineteist. Veel üks jaotus (tian di he ren): 1. Taeva qi: õhk, päikesesoojus ja valgus ... 2. Maa qi: toit, maa väljad (feng shuei) ... 3. Elusolendite qi: emotsioonid, mõtted, sex

14 original, congenital, primordial qi
元氣 Kogus ja kvaliteet jääb sünnihetkest muutumatuks. Yuan- qi asukoha suhtes ei ole ühte ja kindlat arvamust. Meditsiiniliste allikate järgi asub ta neerudes või neerude vahel Ming- men´is. (Basic theory of TCM 2006 a, C.C. Shnorrenberger lk 66 ) Qigongi seisukohalt on selleks pigem alumine dan tian. ( Hua- Ching Ni “TAO” lk 83) Yuan- qi levib kolmiksoojendi kanali abil kehas. Temast tekivad kõik teised qi liigid. Mõjutada saab yuan punktide abil (Shen-men Ht7)

15 Yin- gi- toitev qi liigub veresoonte sees
Yin- gi- toitev qi liigub veresoonte sees. Toidab kõiki organeid ja kudesid, tekitab verd, liigutab verd, takistab vere hüübimist. Wei- qi- kaitsev qi liigub keha, soonte ja organite pinnal. Tekib ying- qi´st. Kaitseb väliste patogeenide eest, soojendab organeid, reguleerib nahapooride avamist- sulgemist. Zheng- qi- tõeline qi tekib yuan qi ja zong qi ühinemisel. Ta liigub kogu kehas. Mõnede allikate järgi on jing luo kanalites zhengqi, mitte jing luo qi. Zhengqi avaldub ying qi´na ja wei qi´na.

16 Zong qi ´st tekivad ying qi ja wei qi
Zong- qi- rinna qi tekib õhust saadud qi (kong qi) ja toidust saadud qi (gu qi) ühinemisel. Tugevdab ja soojendab kopsude ning südame tööd. Ancestral qi, gathering qi. Temast sõltub hääle tugevus. Rindkere on “ülemine qi meri” tänu zong qi´le. Zong qi ´st tekivad ying qi ja wei qi (siis kui zong qi levib mööda keha). Zangfu zhiqi- siseorganite qi väljendub organite funktsioonis. Jing- luo- qi- kanalite qi.

17 Väljastpoolt saame Gu- qi- toidu qi Kong- qi- õhu qi (tühi qi)
Xie- qi- “kahjulik” qi – välised patogeensed tegurid. Kuus välist tuult: tuul, külm, niiskus, kuumus, kuivus, suveleitsak.

18 Qi funktsioonid 1. Liikumapanev (aktiveeriv) funktsioon.
Qi´st sõltub kõikide organite ja kudede funktsioon. 2. Soojendav funktsioon. 3. Kaitsev funktsioon on weiqi´l, mis asub keha, organite ja soonte pinnal. 4. Hoidev funktsioon. Qi hoiab verd soontes, siseorganeid sobivas asendis. 5. “Aurutav” ehk transformeeriv funktsioon. Muudab qi´d või substantse ühest liigist teise. Kõik muutused toimuvad tänu qi´le. 6. Toitev funktsioon (ying- qi, riisi osa märgis)

19 Qi liikumise suunad TÕUSEB- LASKUB PAISUB- KOONDUB

20 Qi´d toniseerivad taimed
Ren shen, žen šenn Dang shen, pehme väänkellukas Huang qi, hundihammas, Bai zhu, suur armujuur Da zao, “punane dattel” e kreektürn e jujuubipuu Gan cao, uurali magusjuur Sha ji, astelpaju Jiao gu lan, viieleheline eluväät Feng mi, mesi Zi su geng, pronksille juur Tonix - R Qi´d toniseerivad taimed

21 Shén vaim  神 Spirit, mind, god, thought, idea, sentiment, opinion, intention, meaning, sugestion vaim, hing, meel Sisaldab standardse TCM-i järgi kõiki teadvuse funktsioone. Shen avaldub tahtena yì . Yi: tahe, mõte, tähendus, kavatsus, keskendumine, teadlikkus. Keskendunud tähelepanu, kohalolek siin ja praegu. Qigong: Yi läheb ees, qi tuleb järele (näide: põrna harjutus) Shen väljendub vitaalsuses, elulises aktiivsuses.

22 Normaalse hinge puhul on:
teadvus selge, mõtlemine kiire kõne on arusaadav, pilk on särav, tuju on hea, uni on hea. mälu on hea Inimene on aktiivne, energiline ja tasakaalus. Jing toidab qi´d, Qi toidab shen´i. Shen kontrollib, juhib qi´d.

23 Shen hing on seotud südamega. Süda on sehn´i kodu.
Teadvelolek sõltub südamest: rütmihäiretega tekivad teadvusehäired, südamesesiskusega teadvus kaob. Shen määrab inimese iseloomu. Hoiab korrastatust. Suunab qi liikumist kehas.  Po  魄 hinged on seotud kopsudega ja füüsilise kehaga, vormiga. Korrastab ying qi´d, wei qi´d, zheng qi´d ja yuan qi´d. Po kuulub yin kategooriasse. Kontrollib meeleelundeid. Kui po hing on tugev, toimivad meeleelundid hästi. Po hinged, mida on seitse, muutuvad peale surma deemoniteks või viirastusteks (gui). Mõne aja pärast lähevad nad maa-alusesse ilma Kollase Allika - Huan Quan juurde. Hun 魂 hinged on seotud maksaga, mõtlemise, alateadvuse, vaimse andekusega. Hun kuulub yang kategooriasse. Hun hing planeerib, unistab. Depressiooniga see võime nõrgeneb, inimene ei näe tulevikku. Peale surma kolm hun hinge muutuvad shen hingeks ning jätkavad oma olemasolu. Mõne aja pärast aga lahustuvad taevases pneumas. (Zhang Bo duan“Wu zhen pian”)

24 Jing- qi- shen ühtsus Kõik kolm on energia erinevad olekud.
Jing on kõige jämedama koega, shen kõige peenem. Samuti, nagu mateerial on kolm olekut: tahke, vedel, gaasiline. Võrdlus on sümboolne.

25 Hingega seotud mõisted
Yi- teadvuslik energia, seotud põrnaga, mõtlemise ja mäluga Zhi- tahe, seotud neerudega, vastutab tahtejõu eest. Võib nimetada ka Yi ja Zhi hingedeks

26 Shen´i rahustavad ained
Long gu, draakoni luud Mu li, austri karbid Zhu sha, kinaver Zhen zhu, pärlikarbid Hu po, merevaik Suan zao ren, jujuubipuu seemned He huan hua, siidakaatsia õied Bai zhi ren, ida-elupuu seemned Ling zhi, ganoderma lucidum, läikvaabik Shen´i rahustavad ained

27 Jing on küünla rasv Qi on leegi soojus Shen on valgus


Alla laadida ppt "Sān bǎo - kolm kalliskivi"

Seotud esitlused


Google'i reklaam