Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

EGEUSE KUNST (KREETA-MÜKEENE KUNST)

Seotud esitlused


Teema esitlus: "EGEUSE KUNST (KREETA-MÜKEENE KUNST)"— Esitluse väljavõte:

1 EGEUSE KUNST (KREETA-MÜKEENE KUNST)
Koostaja Natalja Andrejeva

2 Mõiste antiik tekkis Itaalias renessansi ajastul.
ANTIIK (ladina keeles. antiqus iidne) – Vana-Kreeka ja Vana-Rooma kultuur. Mõiste antiik tekkis Itaalias renessansi ajastul. Egeuse kunst(kreeta-mükeene kunst) Juba umbes 5000 aastat tagasi hakkas Egeuse mere saartel ja rannikul tärkama omapärane kultuur, mida mere järgi on nimetatud egeuse, tähtsamate keskuste järgi aga kreeta-mükeene kultuuriks. Kreeta-mükeene kunst- kõige varasem antiikunsti etapp.

3 KREETA SAAR 3. sajandi lõpp enne Kristust-Kreeta saar ja teised egeuse mere saared olid kultuurikeskusteks. 2. sajandi keskel eKr hävis Kreeta saar vulkaani tagajärjel. Kultuurikeskuseks sai nüüd Mükeene Kreekas. 20. sajandi alguses avastas inglise arheoloog Artur Evans Kreeta saarel keerulise ehitise, mis asetses erinevatel tasanditel, mis olid ühendatud treppide ja koridoridega, kõige suurem ehitis oli Knossose palee, see on ka praegu osaliselt säilinud. Väljast vaadates on näha ainult seinad, aga kõik ruumid on seespool, hoone on asümmeetriline, see on iseloomulik kogu kreeta arhitektuurile.

4 ÜLESANNE. Vaata, kuidas näeb välja Knossose palee seestpoolt.

5 Sambad palees on väga omapärased-lähevad ülevalt laiemaks
Sambad palees on väga omapärased-lähevad ülevalt laiemaks. Nende ülesandeks oli toetada kõike seda, mis oli kõrgemal. Sammaste värv on pidulik punane, must ja kollane.

6

7 ÜLESANNE. Tuletage meelde, kus veel võib leida selliseid sambaid, mis lähevad ülevalt laiemaks?

8 Palees olid vannitoad, veejuhtmestik, veega tualett (kõige vanem maailmas), töökojad, laoruumid.

9 Vannitubade seinu katavad sinna nii sobivad pildid delfiinidest ja lendkaladest

10 Tsaari troonisaal

11 Valgus ja õhk tulid avaustest laes, mis mõnikord ulatusid nagu valguskaevud läbi mitme korruse. Hoone oli niivõrd keerulise ehitusega, et meenutas labürinti.

12 Väljakaevamisel leiti keldrist suured anumad, kus olid sees 372 inimese luud – kondid.

13 Veel leiti erinevaid härja kujutisega freskosid ja nõusid.
Rituaalne õlinõu härja pea kujuline Knossose palee interjöör:

14 Rituaalsed mängud härjaga

15 Noormees printsikrooniga. Värvitud reljeef Knossose paleest
Reljeef ei ole täielikult säilinud, see restaureeriti. Reljeefi kõrgus on 2,22 meetrit ja see on mõnes kohas 5 cm aluspinnast kõrgemal. Noormehel on peas liiliatest ja sulgedest kroon, rinnal ehe.

16 ÜLESANNE. Loe müüti labürindist ja vasta küsimustele! Kes olid Minotauruse vanemad? Kuidas nägi Minotaurus välja? Kes tappis Minotauruse? Kes aitas Teseial labürindist pääseda?

17 ÜLESANNE. Mis kunsti mõju on märgata inimeste kujutamisel?

18 Religioon ja maalikunst

19 Kreeta saarel ei olnud nii ranget religiooni kui Egiptuses
Kreeta saarel ei olnud nii ranget religiooni kui Egiptuses. Inimeste ellusuhtumine oli rõõmsameelne, ei olnud kammitsetud reeglitega. Ei ole mitte ühtegi sõjastseeni!  Maalikunstis ja skulptuuris kujutati palju naisi, see räägib sellest, et siin oli matriarhaat. Kreeta naised olid sellised: väga peene taljega, soengud olid väga keerulised, lokkis juuksed, käed ja rind ei olnud kaetud, näod olid rõõmsad, riided väga pidulikud ja kirevates toonides.

20 Jumalanna madudega. U 1500 eKr. Fajanss. Knossose paleest

21

22 Maastikumaalidel kujutati palju merd ja kalu, delfiine, põõsaid härgade, lõvide, kitsedega.Väljakaevamistel leiti suurepäraseid keraamikaesemeid, kivimustreid, kuldehteid.

23 Arvatakse, et esimene kiri siin.
Keraamiline ring diameetriga 16 cm, mõlemal pool kiri. Arvatakse, et esimene kiri siin.

24

25 Kuldne tass härgadega

26 MÜKEENE

27 2. sajandi keskel eKr hävis Kreeta saar vulkaani tagajärjel, aga veel 300 aastat kestis mükeenekultuur, mis oli väga sarnane kreeta kultuurile. Ahhailased tulid Põhja-Euroopast ja nad on mükeene kultuuri loojad ja kreeklaste otsesed järeltulijad.

28 Mükeene kultuur erineb kreeta kultuurist:
On palju kindlusi, millel on väga paksud (kuni 8 meetrit paksud) kivipankadest müürid (hiiglased-kükloobid), ÜLESANNE. Kuidas te arvate, miks nad said niisuguse nime? Miks oli vaja selliseid tugevaid kindlusi? Kõik ehitised olid sümmeetrilised. Seinamaalidel kujutati sõda ja jähipidamist. Kompositsioonid palju geomeetrilisemad ja staatilisemad.

29 Hiiglased-kükloobid paigaldasid kivipangad.

30 Lõvivarav, mis viib Mükeene akroopolisse
Lõvivarav, mis viib Mükeene akroopolisse. Ainuke säilinud monumentaalskulptuur.

31 Mükeene tsaari kuldne surimask

32 ÜLESANNE. Mille poolest erineb mükeene fresko kreeta freskost?

33 12 sajandil eKr tungisid Kreekasse põhjast tulnud hõimud – doorialased, nad olid palju madalamal arengutasemel kui mükeenlased. Nad hävitasid ja lõhkusid, kultuuri areng peatus. Järgnes pikk seisuaeg ja alles sajandil eKr hakkas jälle kultuur arenema – tekkis arhailine ehk vana kunst.

34 Kontrolli oma teadmisi:
Mis on antiik ja millal see tekkis? Tuleta meelde müüti Minotaurusest. Mis oli sarnast ja erinevad Kreeta saare ja Mükeene kultuuris?


Alla laadida ppt "EGEUSE KUNST (KREETA-MÜKEENE KUNST)"

Seotud esitlused


Google'i reklaam