Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Hambaarstilt kooliõele

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Hambaarstilt kooliõele"— Esitluse väljavõte:

1 Hambaarstilt kooliõele
Helen Hunt Lääne-Tallinna Keskhaigla hambaravikliinik

2 Teemad Inimese hammaskond Hambumusprobleemid Suuõõne haigused
Suuhügieen Hammaste traumad Koostöö kooliõe ja hambaarsti vahel

3 Inimese hammaskond Jäävhammaste lõikumine
1. purihammas 6 a 1. lõikehammas 6-8 a 2. lõikehammas 8-9 a 1. eespurihammas 9-10 a silmahammas a 2. eespurihammas a 2. purihammas a tarkusehammas erinev Jäävhambad lõikuvad 6-14aastaselt. Hambad lõikuvad üldiselt kindlas järjekorras. Tarkusehambad tulevad suhu aasta vanuselt. Tarkusehambad tulevad kõige viimasena ning nende lõikumine põhjustab sageli ebamugavustunnet. Ige võib lõikuva hamba kohal olla hell, valutada, suuavamine võib olla takistatud, võib esineda ka palavikku. Inimesel on jäävhammast

4 Hambumusprobleemid Võivad olla üksikute hammaste asendihäired, mis annavad naeratusele iseloomu. Tõsisemate hambumusprobleemide korral esinevad funktsioonihäired (kõne, söömine, ka välimus) ning need vajavad ortodontilist ravi. Lastel on sage selline hambumushäire, mille korral ülemised eeshambad on alumistest eespool nõnda, et nad kokku ei puutu. Näo väliskuju järgi: nägu kumer, väike tahapoole asetsev alalõug.

5 Hambumusprobleemide põhjused
Geneetika Kahjulikud harjumused Suu kaudu hingamine Pöidla, keele imemine Keeleotsa surve eeshammaste vahele neelatamise ajal Ninahingamistakistus (nt adenoidid)

6 Hambumusprobleemide vähendamiseks
Lapse hambad on terved või ravitud ja hästi pestud. Lapsel pole ühtegi funktsioonihäiret. Lapsel pole kahjulikke harjumusi. Suunata ortodondi konsultatsioonile või saata hambaarstile, kes suunab edasi ortodondile. Selleks, et vähendada hambumusprobleeme, jälgida ning soodustada, et.... Hingab nina kaudu nii, et huuled on suletud, lapse kõne on defektideta ja rüht hea.

7 Kuidas tekib kaaries ehk hambaauk?
Hambakatus olevad mikroobid toituvad suhkrust, millest moodustavad happeid. Hamba lõhustub hapete mõjul ja hambasse tekib auk. Kaaries ehk hambaauk on ebatervislikust käitumisest tingitud nakkushaigus. Vajalik on regulaarne kontroll, ka siis kui kaebusi ei ole. Kui hammas valutab, on juba hilja.

8 Igemepõletik ehk gingiviit
Pärast 12 eluaastat peaks tähelepanu pöörama ka igemete seisukorrale. Terved igemed Gingiviit Kui baktereid sisaldavat kattu hammaste pinnalt iga päev ei eemaldata, tekib igemepõletik. Gingiviit on igemehaiguste kergem vorm, mis on pöörduv ja haarab ainult igemeid. Sümptomid: veritsus hammaste harjamisel või niiditamisel, punetavad igemed, igemete valulikkus.

9 Katkised hambad = haige keha
BAKTERID Veri Kõik organid Diabeeti esineb suhteliselt sagedasti, nendele laste puhul eriti rõhutada suuhügieeni tähtsust. Suhkruhaiguse süvenemine Südame-veresoonkonna haigused Beebi enneaegsus Beebi väikene sünnikaal 9

10 Hammastele on kahjulikud
Suitsetamine, mokatubakas, huule- ja keeleneedid, krigistamine Suitsetamine: Hammaste värvimuutus, Katu ja hambakivi kogunemine, Igemehaigused, Halb hingeõhk Mokatubakas: Igeme taandumine, Hammaste värvimuutus, Halb hingeõhk, Limaskesta haigused, Suuõõne vähk Keele- ja huuleneedid kahjustavad hambaid ja igemeid mehaaniliselt.

11 Hammaste ja igemete tervise nimel
Puhastada hambaid hoolikalt kõikidelt pindadelt vähemalt 2 korda päevas 2 minuti jooksul. Kasutada piisava fluoriidisisaldusega hambapastat (hernetera suurune kogus on piisav!) ja pehmet hambaharja. Kasutada hambaniiti kord päevas. Puhastada keelt. Kasutada suuloputusvedelikku (alkoholivaba). Pärast söögikorda närida suhkruvaba närimiskummi. Eesmärk on suuõõne haiguste ennetamine. Korraliku harjamise järel tunduvad hambapinnad keelega katsudes siledad. Suuhügieeni harjumused peaksid tekkima juba varases eas, sest aastaselt kujunevad tervisekäitumismallid, mis mõjutavad tervist ka pikemas perspektiivis. Suuhügieeni harjumused on osa inimese elustiilist, mistõttu tuleks noortele selgitada, neid juhendades ja seeläbi tõhustada ennetustööd.

12 Hammaste harjamise tehnika
Hambahari käes nagu pliiats Harjased 45⁰ nurga all Edasi-tagasi liigutused 2-3 minutit Õrn surve, enne magama minekut, hambapinnad tunduvad keelega katsudes siledad. Suuhügieeni tähtsust eriti rõhutada diabeeti põdevatel lastel, ortodontilisi ravivahendeid kanvad lapsed.

13 Hammaste niiditamine Ainult harjamisega kattu hammaste vahelt kätte ei saa. Kasutada kindlasti hambaniiti! Lastele varre küljes olevad hambaniidid, mida on lihtsam kasutada.

14 Hammaste traumad Traumade tagajärjel alveoolist välja langenud hambad moodustavad 0,5-16 % kõikidest hamba traumadest. Kõige sagedamini juhtub seda ülemiste tsentraalsete lõikehammastega 7-9 aastastel lastel. Kiire tegutsemine parandab prognoosi oluliselt. Keskkond, milles hammast enne replantatsiooni hoitakse on samuti väga oluline tegur. Pikaajaline hamba kuivas olemine annab kõige halvema prognoosi. Kriitiline piir hamba kuivas hoidmiseks on min. Hammast võib hoida alveoolis paigal, kattes ta puhta kokkuvolditud taskurätiga ning hammustades hambad õrnalt kokku seni, kuni saab paigaldada lahase.

15 Mida teha kui hammas on alveoolist välja tulnud?
Püüda last rahustada. Hammas üles korjata, vältida juure puutumist. Kui hammas on must, loputada kuni 10 sekundit külma voolava vee all. Jäävhammas tuleks alveooli tagasi asetada nii ruttu kui võimalik. (Piimahambaid ei replanteerita). Kui see pole võimalik, peaks hammast hoidma niiskes keskkonnas, kuid mitte kraanivees. Sobivad: külm värske piim, füsioloogiline lahus, sülg (hoida suus) Võimalikult kiiresti hambaarsti juurde. Koolis kehalise kasvatuse tunnis ja vahtundide ajal käib kindlasti suur möll ning sellist asja võib igas koolis ette tulla. Õige ja kiire tegutsemine sellises olukorras on hamba säilimise tagamisel kriitilise tähtsusega. Kui koolis juhtunud, et löögi tagajärjel hakkab hammas liikuma või murdub osa kroonist ära, siis on kooli meditsiinipersonalil vaja suunata kiiresti hambaarsti juurde. Murdunud hambaosa kaasa. Seda on minu arvates väga oluline teada, sest teie puutute vahetult kokku lastega, kellel selline õnnetus võib juhtuda.

16 Koostöö kooliõe ja hambaarsti vahel
Koolitervishoiuteenuse osutaja (õde) Suuõõne, selle hügieeni ja hammaskonna kontroll. Kontrollida hambaarsti juures käimist. Koostöö kooliarsti/kooliõe ja hambaarsti vahel on väga vajalik. kui on lapsi, kelle vanemad ei ole just kõige hoolsamad oma laste suhtes, siis ehk nendega rääkimine ja suunamine otse hambaarstile, oleks vajalik.

17 AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Hambaravikliinik
link Broneeri siin Registratuur 1314 Kliinikud asuvad Tallinnas Jaama 11 Ehitajate tee 27 Sõle 23 Sõle 63 Hambaravi on tasuta kuni 19 aastaseks saamiseni. Meil on Haigekassaga leping 17


Alla laadida ppt "Hambaarstilt kooliõele"

Seotud esitlused


Google'i reklaam