Tööõigus 1 loeng Lisamaterjal: - Töölepingu seadus

Slides:



Advertisements
Seotud esitlused
MSE Soojusmajandus ENERGIA TARBIMINE 2 osa.
Advertisements

Eesti maaelu arengukava vahehindamine
Rahvatervise süsteemi kaasajastamine
Tere tulemast kogemuskohtumisele!
Hariduse väljakutsed, üldhariduskoolide võrk ja koolivõrgu programm
Korvpalluri füüsiline ettevalmistus
Täiskasvanu kui enesearengu subjekt
Esitluse väljavõte:

Tööõigus 1 loeng Lisamaterjal: - Töölepingu seadus - Võlaõigusseadus (käsunduslepingu osa)

Iluteenindajate töösuhete spetsiifika - FIE Praegu soovivad salongide juhid, et iluteenindajad registreeriks ennast füüsilisest isikust ettevõtjaks (FIE). FIE võib maksta salongipidajale renti (500.- päev) Miinused FIE maksab maksud ise ostab ka materjalid ja töövahendid ise Raamatupidamiskohustus + vastutus (kogu oma varaga)

Iluteenindajate töösuhete spetsiifika - tööleping Töölepingu alusel. Reeglina makstakse nn “protsendipalka” käibelt - kliendi poolt makstud teenuse summalt saab iluteenindaja teatud protsendi. Juuksurid näiteks teenuselt 30-45%. Kosmeetikud saavad reeglina vähem (kuni 35 %), sest nende materjal kallim. Lisateenistuse võimalus – toodete müügilt. Plussid - Alguses parem, sest pole veel püsiklientuuri - Hea seepärast, et kui kliente pole, siis minimumpalka saab ikka - Maksud maksab tööandja

Iluteenindajate töösuhete spetsiifika - asutada firma Võimalus asutada ise juriidiline isik (näiteks OÜ) ja käivitada ise ilusalong. Selleks peaks olema hea äriplaan, kuna turul tegijaid palju.

Töölepingu tunnuste mudel TÖÖANDJA JUHTIMINE KONTROLL Töötasu Töö tulemus FÜÜSILINE ISIK

Töölepingu seadust ei kohaldata: Juriidilise isiku juhtorgani liikme leping Välismaa äriühingu filiaali juhataja leping Lepingule, kus töötaja iseseisvalt valib: Töö tegemise viisi Aja koha

Töölepingus peab olema kirjas... tööandja ja töötaja nimi, isiku- või registrikood, elu- või asukoht; töölepingu sõlmimise ja töötaja tööle asumise aeg; tööülesannete kirjeldus + tööandja kehtestatud reeglid töökorraldusele; Töötasu; töötasu arvutamise viis, maksmise kord; Tööaeg ja töö tegemise koht; puhkuse kestus; muud hüved, kui nendes on kokku lepitud; viide kollektiivlepingule, kui töötaja suhtes kohaldatakse kollektiivlepingut.