§3. Valguse peegeldumine.

Slides:



Advertisements
Seotud esitlused
MSE Soojusmajandus ENERGIA TARBIMINE 2 osa.
Advertisements

Eesti maaelu arengukava vahehindamine
Rahvatervise süsteemi kaasajastamine
Tere tulemast kogemuskohtumisele!
Hariduse väljakutsed, üldhariduskoolide võrk ja koolivõrgu programm
Korvpalluri füüsiline ettevalmistus
Täiskasvanu kui enesearengu subjekt
Esitluse väljavõte:

§3. Valguse peegeldumine. lk 10 - 14

Kuidas valgus peegeldub? Valguse peegeldumine Kuidas valgus peegeldub? Tuulevaikse ilmaga on veepind peegelsile ja näeme sellelt päikest ja puid. peegelpinna ristsirge langev kiir peegeldunud kiir Langemisnurk – nurk langeva kiire ja peegelpinna ristsirge vahel. Peegeldumisnurk – nurk peegeldunud kiire ja peegel-pinna ristsirge vahel. langemisnurk α β peegeldumisnurk peegelpind

Valguse levimise suund on pööratav. Valguse peegeldumine Katsed näitavad, et peegeldumisnurk on alati võrdne langemisnurgaga. β = α Valguse levimise suund on pööratav.

Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. Valguse peegeldumine Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. B A B’ A’ Paralleelne valgusvihk: Peegeldumisel tasa-peeglist vahetub parem-vasak pool, valgusvihk jääb paralleelseks.

Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. Valguse peegeldumine Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. B A B’ A’ Hajuv valgusvihk: Peegeldumisel tasa-peeglist vahetub parem-vasak pool, valgusvihk jääb hajuvaks.

Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. Valguse peegeldumine Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist tasapeeglilt. B A B’ A’ Koonduv valgusvihk: Peegeldumisel tasa-peeglist muutub koonduv vihk hajuvaks.

Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist kõverpeeglilt. Valguse peegeldumine Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist kõverpeeglilt. puutuja ristsirge Kõigepealt vaatleme kõverpinda kui osa kerast. Ristsirge on raadiuse pikendus. Puutujat vaatleme kui tasapeeglit.

Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist kõverpeeglilt. Valguse peegeldumine Vaatleme veel valgusvihu peegeldumist kõverpeeglilt. Paralleelne valgusvihk kumerpeeglis F Kumerpeegel hajutab peeglile langeva paralleelse valgusvihu.

Paralleelne valgusvihk nõguspeeglis. Valguse peegeldumine Paralleelne valgusvihk nõguspeeglis. Nõguspeegel koondab peeglile langeva paralleelse valgusvihu. F Nõguspeegli koondumispunkti nimetatakse peegli fookuseks.

Vaatleme fookusest lähtuvat valgusvihku nõguspeeglis. Valguse peegeldumine Vaatleme fookusest lähtuvat valgusvihku nõguspeeglis. F Nõguspeegli fookusest lähtuv valgusvihk muutub paralleelseks.

Kus me kasutame nõguspeeglit? Valguse peegeldumine Kus me kasutame nõguspeeglit? Taskulamp, autolatern, teleskoop ... . ülesanded raamatust lk 22 1-5 TV lk 7-13 Kogust lk 7 3.1-20