Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis)

Slides:



Advertisements
Seotud esitlused
MSE Soojusmajandus ENERGIA TARBIMINE 2 osa.
Advertisements

Eesti maaelu arengukava vahehindamine
Rahvatervise süsteemi kaasajastamine
Tere tulemast kogemuskohtumisele!
Hariduse väljakutsed, üldhariduskoolide võrk ja koolivõrgu programm
Korvpalluri füüsiline ettevalmistus
Täiskasvanu kui enesearengu subjekt
Esitluse väljavõte:

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) 02. 04 Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) 02.04.2009 Rainer Raidmets Põllumajanduskeskkonna büroo peaspetsialist

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (2) Eesmärk: tagada kultuuripärandi ja geneetilise mitmekesisuse seisukohast olulise kohaliku taimesordi, talirukkisordi “Sangaste” säilitamine. Rakendamise alus: Nõukogu määruse (EÜ) nr 1698/2005 artikkel 39. (PKT alammeede)

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (3) Mille eest toetust makstakse? “Sangaste” rukki puhul kompenseeritakse taimesordi kasvatamisega tekkivad lisakulud ja saamata jäänud tulu: 25% võrra suuremad koristuskulud võrreldes teiste rukkisortidega (pikem kõrs ja suurem lamandumisoht); 15% madalam saagikus võrreldes tänapäevaste sortidega.

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (4) Nõuded toetuse saamiseks: Üldjuhul sarnased teiste pindalapõhiste toetustega füüsilisest isikust ettevõtja ja äriühing, kellel on kehtiv keskkonnasõbraliku majandamise või mahepõllumajandusliku tootmise kohustus; võtab kohustuse kasvatada talirukkisorti „Sangaste“ 5 a vähemalt 5 hektaril igal aastal külvinormiga vähemalt 140 kg hektari kohta.

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (5) Nõuded toetuse saamiseks: Nõuetele vastavuse nõuded (head põllumajandus- ja keskkonnatingimused, kohustuslikud majandamisnõuded) ning väetiste ja taimekaitsevahendite kasutamise miinimumnõuded ; taotleja kasutab külvamisel üksnes talirukkisordi „Sangaste“ sertifitseeritud seemet; Külvinorm 140 kg/ha; Peab kasvatama õitsemisfaasini; toetust võib taotleda põllumassiivide registrisse kantud 0,3 ha suuruse põllu kohta.

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (6) Rakendamine taotlemine samaaegselt pindalatoetuste taotluste esitamisega; lisaks muudele dokumentidele tuleb esitada PRIA-le müügipakendi etiketid (originaalid), mis näitavad, et viidatud seemnekogused on ametlikult sertifitseeritud (PRIA paneb templi ja tagastab taotlejale); viieaastane toetus.

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (7) Toetuse määr arvutuste kohaselt 505 krooni/ha;

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (8) Kontrollimine: PRIA teeb kohapealset kontrolli heade põllumajandus- ja keskkonnatingimuste üle , kontrollides vähemalt 1% taotlejates ning püsirohumaa säilitamise täitmise üle; PRIA, TTI, VTA ning KKI kontrollivad oma pädevuse piires ja vastavalt ajakavale kohustuslike majandamisnõuete täitmist, samuti väetiste ja taimekaitsevahendite kasutamise miinimumnõudeid, kontrollides kohapeal vähemalt 1% taotlejatest.

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (9) Toetuse vähendamine: kui ei pea põlluraamatut – kuni 5% Kui ei külva sert seemet või Kui külvinorm alla 140 kg/ha või Ei kasvata õitsemisfaasini – kuni 40% Kui rikub ühte nõuet korduvalt – kuni 60%

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (10) Taotleja või taotlus ei vasta toetuse saamiseks esitatud nõuetele, kui: põllumassiiv ei ole kantud põllumajandustoetuste ja põllumassiivide registrisse või põllumajandusmaa pindala on väiksem kui 5,00 hektarit või kui põld on alla 0,30 hektari suurune;

Kohalikku sorti taime kasvatamise toetus (Sangaste rukis) (11) Toetuse määramine ja maksmine: Toetuse määramise või mittemääramise otsus tehakse hiljemalt taotluse esitamise aastale järgneva aasta 25. veebruariks; Toetus makstakse välja 30. juuniks.

Tänan tähelepanu eest!