OSKA majutuse, toitlustuse ja turismi valdkonna uuring Ingrid Lepik, Mare Uiboupin 22.08.2018
Mis on OSKA? Tööjõuvajaduse seire- ja prognoosisüsteem Eesmärk: tööturul toimuvate muutuste ja ühiskonna vajaduste võimalikult kiire jõudmine koolituspakkumisse. OSKA analüüsi tulemusena on võimalik täpsemini kavandada õppemahtusid erialati ja õppetasemeti ning korrigeerida õppekavasid nii kutseõppes kui kõrgkoolis.
OSKA tööjõu- ja oskuste vajaduse uuringud Kui palju ja milliste oskustega inimesi on meie tööturul vaja täna ja homme? Kus ja kuidas neid oskusi saab omandada? Mida peaks tänases haridussüsteemis ja elukestvas õppes muutma, et tulevikuvajadustele vastata?
OSKA valdkonna tööjõu- ja oskuste vajaduse uuringud Igal aastal 5-6 valdkonda, 5-aastase tsükliga Kõigi valdkondade uurimisel ühtne metoodika võrreldavad tulemused Prognoos 5-10 aasta vaates Kvalitatiivsete ja kvantitatiivsete meetodite kombineerimine Valdkonna eksperdikogu (½ tööandjad, erialaliidud, ¼ õppeasutused, ¼ riigiasutused) Hõlmatud nii kutse- kui kõrgharidus + täienduskoolitus Tulemuste ja ettepanekute seire
OSKA andmete valideerimine Intervjuud Järeldused ja ettepanekud: koolituspakkumise mahu ja struktuuri muutmiseks koolituspakkumise kvaliteedi ja sisu osas oskuste omandamist mõjutavate tegurite muutmiseks
OSKA majutuse, toitlustuse ja turismi (MTT) valdkond I55 Majutus I56 Toidu ja joogi serveerimine N79 Reisibüroode ja reisikorraldajate tegevus, reserveerimine ning sellega seotud tegevus N823 Nõupidamiste ja messide korraldamine
Hõivatute arv 2014/16 u 28 000 töötajat u 4% kõigist hõivatutest Andmed: REL2011, tööjõu-uuring 40%
Töötajate regionaalne paiknemine Andmed: REL2011
Valdkonna eripärad: sõltuv majanduse ja turismi arengutest, väliskülastajatest hooajalisus ja regionaalsus suhteliselt palju lihttöölisi palju erialase hariduseta töötajaid, mis ei olegi sageli eelduseks tööjõu voolavus; sobib noortele tööturule sisenemiseks välis- ja renditööjõud, tööampsud jagamismajandus
MTT valdkonna põhikutsealad Majutusettevõtete juhid Toitlustusettevõtete juhid Majutusettevõtete allüksuste juhid Peakokad Majutuse teenindajad ja administraatorid Kokad Baarmenid Toateenijad* Kelnerid Toitlustuse klienditeenindajad Turismiettevõtete juhid Toitlustuse lihttöötajad* Giidid ja aktiivtegevuste läbiviijad Reisikonsultandid ja turismispetsialistid
Valdkondliku tööjõu ja oskuste vajaduse uuringuaruanne Uuringu lühiaruanne Valdkondliku tööjõu ja oskuste vajaduse uuringuaruanne Trendid, arengu-dokumendid, uuringud Tööjõu- ja oskuste vajadus Tööjõu nõudluse ja -pakkumise võrdlus Majanduslik seisund ja hõive-näitajad Järeldused ja ette-panekud Valdkond, põhi-kutsealad Koolitus-pakkumine
MTT valdkonna koolituspakkumise kitsaskohad Õppekavade arendus Praktikakorraldus Täiendus- ja ümberõppe korraldus Kutsestandardid ja nende muutmise vajadus Valdkonna töötajate ettevalmistamine (nt erialade populaarsus, õppijate motivatsioon, õpetajate stažeerimine) Ettepanekud õppe kvaliteedi ja sisu muutmiseks, et koolituspakkumine vastaks paremini tuleviku tööjõuvajadusele
Suur tänu. http://oska. kutsekoda. ee mare. uiboupin@kutsekoda Suur tänu! http://oska.kutsekoda.ee mare.uiboupin@kutsekoda.ee ingrid.lepik@kutsekoda.ee