GRAFIIT (ingl. gaphite saks. Graphit)

Slides:



Advertisements
Seotud esitlused
MSE Soojusmajandus ENERGIA TARBIMINE 2 osa.
Advertisements

Eesti maaelu arengukava vahehindamine
Rahvatervise süsteemi kaasajastamine
Tere tulemast kogemuskohtumisele!
Hariduse väljakutsed, üldhariduskoolide võrk ja koolivõrgu programm
Korvpalluri füüsiline ettevalmistus
Täiskasvanu kui enesearengu subjekt
Esitluse väljavõte:

GRAFIIT (ingl. gaphite saks. Graphit) Kunstiõpetus 5.klassile Heli Pundonen 2010 grafiit

Mõlemad , teemant ja grafiit on valmistatud täielikult süsinikust, kuid need on oluliselt erinevad. Miks? Neil on erinevad kristallstruktuurid.

GRAFIIT Grafiit on kihilise ehitusega aine. Seetõttu on grafiit suhteliselt pehme, lagunedes mehaanilisel mõjutusel kergesti kihtideks. Niisuguse omaduse tõttu saab grafiiti kasutada näiteks pliiatsisüdamike materjalina.

AJALUGU Kirjutus- ja joonistusvahenditena hakati grafiitpliiatseid kasutama 1350. aastate paiku. Puust kest grafiidisüdamiku ümber võeti kasutusele hilisemal ajal, sest midagi tuli ju ette võtta, et vältida grafiidi purunemist.

PLIIATS Pliiatsi põhiomadus - tema pehmust või kõvadust tähistab pliiatsiküljele kirjapandud märgistus. Pehmed pliiatsid kannavad tähistust B (ingl. keeles black), kõvad H (hard), F number tähe kõrval näitab vastavalt pliiatsi pehmuse või kõvaduse astet. Mida suurem number, seda pehmema või kõvema pliiatsiga on tegu. Pliiatseid 9H kuni H-F kasutatakse joonestamiseks, pliiatseid HB, B kuni 9B joonistamiseks.

HARILIK Eesti keeles on grafiitpliiatsi sünonüümiks harilik ehk tavaline pliiats. Kas pole veider, et sellist võimsat vahendit, lausa võlukepikest, mille abil imesid korda võib saata, h a r i l i k u k s nimetatakse?

PLIIATSI JA PABERI SOBIVUS Oluline on valida pliiats(id) ja paber vastavalt tulevase töö iseloomule. A - valge koopiapaber B - väikese faktuuriga akvarellipaber ehk vähe krobeline C - vatman (joonistuspaber) D - väga paks tugeva faktuuriga akvarellipaber