Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Kriminaalkirjandus VIII klassile

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Kriminaalkirjandus VIII klassile"— Esitluse väljavõte:

1 Kriminaalkirjandus VIII klassile
Mare Hallop PVPK

2 Kirjandusliigi teke Kriminaalkirjandus pärineb 19. sajandist.
Üks selle loojaid oli inglane Arthur Conan Doyle ( ), edasiarendajana paistsid silma tema kaasmaalane Agatha Christie ( ) ning prantslane Georges Simenon ( ). Kriminaalkirjanduse eriliik on detektiivromaan, mille peategelane on salapolitseinik ja mille sisu seisneb kuriteo avastamises. Kriminaalkirjanduse tunnusjooned avalduvad nii tegelastes, süžees kui ka miljöös. Esimene kriminaalromaan oli Wilkie Collinsi “Kuukivi".

3 Aines, tegelased Materjal Köitvus elust enesest
inimloomuse pahelisusest seadusvastastest tegudest Köitvus kurjuse olemus lubatu ja lubamatu piir ühiskonna pahupool kuriteod

4 Tunnused Teose keskmes peategelane, kelle silme läbi sündmusi jälgitakse; vaatepunkti vahetatakse harva; antakse lugejale võimalus peategelasega samastuda ja kujutada ennast olukordadesse, mida elus harva ette tuleb; peategelane võib olla tüüpiline positiivne kangelane (nt. Poirot'l on vastandatud tema välimus ja siseelu).

5 Süžee Ülesehituses on olulisel kohal nt järgmised sündmused:
ohtlik ja kaval kurjategija, kelle isik jääb poolvarju, sooritab kuritöö (mõrva, röövi); abipalvega pöördutakse detektiivi poole, kes tööle asub; detektiiv ja kurjategija kohtuvad erinevates olukordades, millega luuakse põnevus ja näidatakse poolte kompromissitut võitlust; detektiiv võidab kurjategija oma vaimse üleoleku, osavuse või jõuga ning jääb ootama uut ülesannet; lugejale näidatakse teda tagasihoidlikuna ja omakasupüüdmatuna.

6 Kuulsamad autorid ja detektiivid
Sherlock Holmes ja dr John Watson (Vassili Livanov ja Vitali Solomin) Arthur Conan Doyle

7 Kuulsamad autorid ja detektiivid 2
Hercule Poirot (Ellezelles, Belgia) Agatha Christie

8 Kuulsamad autorid ja detektiivid
Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes Vassili Livanov Agatha Christie Miss Jane Marple Hercule Poirot David Suchet Geraldine McEwan Julia McKenzie

9 Veel autoreid ja detektiive
Georges Simenon komissar Jules Maigret Erle Stanley Gardner advokaat Perry Mason Rex Stout Nero Wolfe Raymond Chandler Philip Marlowe Mark Haddon Christopher Boone (15 a) Stieg Larsson Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander Mikael ja Lisbeth (Noomi Rapace, Michael Nykvist) ”Lohetätoveeringuga tüdruk” Vaata lisaks:

10 Täida lünk Kellest on juttu järgmistes katkendites?
" on üks kahest minule teada olevast naiskriminaalautorist, kes oma loomingu eest on saanud aadlitiitli. Kokku ilmus tema sulest 66 romaani, 18 jutukogu ja paarkümmend näidendit. 32 romaanis tegutseb detektiivina Hercule Poirot, kelle kuulsus jääb vaevalt maha Sherlock Holmesi omast. 12 romaanis on tegev miss Jane Marple, kes tänu ETV-le on meil võib-olla isegi tuntum. on inglise kirjanik, elukutselt arst, kes sai kuulsaks oma detektiivjuttude sarjaga, mille kangelasteks on erakordse vaatlusvõime ja mõistusega meisterdetektiiv Sherlock Holmes ja doktor Watson. (Maiu Juurik, Miksike)

11 Kirjuta kriminaalkirjanduse tegelaste juurde teose pealkiri ja autor
uurija teos autor Hercule Poirot Mis Marple Nero Wolfe James Bond Tommy ja Kribu Perry Mason Sherlock Holmes (Tv harj 90 lk 51)

12 Teoste kohta vaata Arthur Conan Doyle Agatha Christie
Agatha Christie

13 Kasutatud materjalid Kivisilla,V., Ratassepp, P. & Rooste, J. (2008), Labürint II Kirjanduse õpik 8. klassile Juurik, M., Kriminaalkirjandus 1., Google`i pildid (viide pildi all)


Alla laadida ppt "Kriminaalkirjandus VIII klassile"

Seotud esitlused


Google'i reklaam