Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

PÄEVAKAVA 10.00 – 10.30 Ülevaade tehtust Aivo Ülper, SA Põlvamaa Arenduskeskuse arendusspetsialist 10.30 – 11.30 Sõnastame tegevussuuna loosungi 11.30.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "PÄEVAKAVA 10.00 – 10.30 Ülevaade tehtust Aivo Ülper, SA Põlvamaa Arenduskeskuse arendusspetsialist 10.30 – 11.30 Sõnastame tegevussuuna loosungi 11.30."— Esitluse väljavõte:

1 PÄEVAKAVA 10.00 – Ülevaade tehtust Aivo Ülper, SA Põlvamaa Arenduskeskuse arendusspetsialist – Sõnastame tegevussuuna loosungi – Sirutuspaus – Sõnastame ootused riigile – Sõnastame lähiaastate tegevused – Kokkuvõte

2 Põlvamaa uue arengustrateegia tegevussuunad ja tegevused
Aivo Ülper SA Põlvamaa Arenduskeskus arendusspetsialist

3 Ülevaade tehtust Toimunud on heaolu, kultuuri, hariduse ja noorsootöö ning taristu töörühmade esimesed koosolekud. Lõppenud on Põlvamaa ettevõtete küsitlus (214 vastajat) Praeguse struktuuri juures tuleb strateegia mahuks lk + eraldi tegevuskava

4 5 nn „võtmeprobleemi“: Elanike arvu vähenemine negatiivse iibe ja rändesaldo tõttu

5 5 nn „võtmeprobleemi“: 2. Elanike puudulik tervisekäitumine ja halvad tervisenäitajad

6 5 nn „võtmeprobleemi“: 3. Madal tööjõupotentsiaal

7 5 nn „võtmeprobleemi“: 4. Vähesuutlikud ettevõtted

8 5 nn „võtmeprobleemi“: 5. Avalike teenuste kallidus ja piiratud kättesaadavus

9 5 nn „võtmeprobleemi“: 5. Avalike teenuste kallidus ja piiratud kättesaadavus

10 Visoon 2030 vs 2035+ Visioon 2030: Põlvamaa tunnuslause „rohelisem elu“ on praktikas realiseerunud väärtusliku loodus- ja elukeskkonnana, kus elada, töötada ja puhata. Põlvamaa puhas ja eripärane looduskeskkond on kaitstud. Samas, kasutades kohalikke ressursse säästvalt soodustatakse ettevõtluskeskkonna arengut, rohelisema eluga seonduvaid innovaatilisi ning piirkonnas konkurentsieelist omavaid tegevusi. Põlvamaal on toimiv infrastruktuur ning hästi kättesaadavad teenused. Põlvamaa inimesed väärtustavad tervist, puhast looduskeskkonda, rahu pakkuvat ja turvalist elukeskkonda, haritust, loovust, ettevõtlikkust ja koostööd. Visioon 2035+: Põlvamaa tunnuslause „rohelisem elu“ on realiseerunud kauni, tervisliku, nutika ja hea mainega elu-, töö- ja puhkekeskkonnana, mis meelitab ligi elanikke, ettevõtteid ja külalisi tervest Eestist. Põlvamaa elanikud on eluga hästi toime tulevad ning kasutavad maakonnas olevaid mitmekülgseid võimalusi enda igakülgseks arendamiseks. Kohalike ressursse nutikalt väärindavad Põlvamaa ettevõtjad on oma tegevusega eeskujuks ülejäänud Eesti ettevõtetele.

11 Küsimusi või kommentaare?

12 Tegevussuuna loosungi sõnatamine
10.30 – Ülesande tutvustus 10.35 – Individuaalne töö 10.40 – Grupitöö 11.10 – Ühisarutelu

13 Strateegilised eesmärgid ja tegevussuunad
Eesmärk on mõõdetav kirjapandud kujutlus soovitavast tulemusest, mida püütakse saavutada. Tegevusvaldkond teenuste grupp või muul viisil defineeritud valdkond, mille lõikes seatakse strateegilised eesmärgid. Tegevussuund on olemuslikult sarnaste tegevuste kogum, mille kaudu kavatsetakse toetada püstitatud eesmärgi täitmist.

14 Strateegilised eesmärgid ja tegevussuunad
Inimarengu str. eesmärk - Põlvamaa on stabiilse, aktiivse ja terve rahvastikuga maakond. Tegevussuunad: 1.1 Haridus 1.2 Kultuur 1.3 Noorsootöö 1.4 Sotsiaalhoolekanne 1.5 Sport 1.6 Tervisedendus ja tervishoid

15 Strateegilised eesmärgid ja tegevussuunad
Majandusarengu str. eesmärk – Põlvamaa on ettevõtlike inimeste ja piirkonna tugevusi ning ressursse nutikalt kasutavate konkurentsivõimeliste ettevõtete maakond. Tegevussuunad: 2.1 Ettevõtlust toetav avalik sektor 2.2 Maine 2.3 Noorte ettevõtlikkus 2.4 Konkurentsivõimelised ettevõtted 2.5 Tööjõud

16 Strateegilised eesmärgid ja tegevussuunad
Taristu str. eesmärk – Põlvamaa on elanike, ettevõtete ja külaliste nõudmistele vastava, loodust säästva ning arengut toetava elu-, ettevõtlus- ja puhkekeskkonnaga maakond. Tegevussuunad: 3.1 Elamufond 3.2 Energiasääst ja taastuvenergeetika 3.3 Maakondliku tähtsusega kultuuri-, puhke, spordi- ja turismitaristu 3.4 Teedevõrk 3.5 Ühistransport

17 Tegevussuundade loosungite sõnastamine
Sõnastage tegevussuuna loosung ja 3-5 lauseline seletus/kirjeldus. Näiteks: Rikkaliku kultuurieluga, uut loov ja vana hoidev maakond. Olemasolevate ressursside tõhusamaks ja mõjusamaks kasutamiseks on maakonna kultuurikorraldus on koordineeritud ja toimub laialdane koostöö. Põlvamaa pärimus- ja rahvakultuur on elujõuline tänu lasteaedades ja koolides toimuvale pärimusõppele ning suurele hulgale kollektiividele. Kultuurivaldkonna investeeringud on kokku lepitud ning tagavad kultuuripärandi säilimise, kultuurilise eneseväljenduse ja vaba-aja veetmise head võimalused.

18 Sirutuspaus 11:30 – 11:50

19 Ootused riigile 11.50 – 11.55 Ülesande tutvustus
11.55 – Individuaalne töö 12.00 – Grupitöö 12.30 – Ühisarutelu

20 Ootused riigile Vastavalt KOKS §373 lg 11 võetakse arengustrateegiat arvesse riiklike investeeringute kavandamisel ja riigiasutuste osutatavate teenuste kättesaadavuse muutmisel. Sellest tulenevalt peaks tegevuskava kajastama ka ootusi riigile (nt olulisemad riigitaristu arendused, riigi teenuste kättesaadavust parandavad tegevused). Maakonna arengustrateegia peab sisaldama selgeid sõnumeid riigi keskvalitsusele investeeringuootuste, riigi arengukavade (rakendusplaanide) muutmisettepanekute (nt regionaalarengu strateegia) ning erinevate toetusprogrammide (nt riigi regionaalarengu programmide) sisendi kujul.

21 Tegevuste sõnastamine
12.45 – Ülesande tutvustus 12.50 – Individuaalne töö 12.55 – Grupitöö 13.30 – Ühisarutelu

22 Tegevuste sõnastamine
KOKS §374 lg 2 „Maakonna arengustrateegial peab olema tegevuskava või valdkondlikud tegevuskavad, mis ei pea hõlmama kogu arengustrateegia kehtivuse perioodi.“ KOKS §374 lg 2 „Maakonna arengustrateegia tegevuskava peab olema kooskõlas maakonna kohaliku omavalitsuse üksuste eelarvestrateegiatega.“ Tegevuskava peab hõlmama vähemalt nelja eelseisvat eelarveaastat. Tegevuskavas tuuakse ära tegevused, mis toetavad arengustrateegia strateegilisi valikuid.

23 Tegevuste sõnastamine
Sõnastage tegevused, mis aastatel need peaks toimuma, kes peaks selle eest vastutama ja kust võiks tulla rahalised vahendid Eelkõige mõelge järgmistele tegevussuundadele: 1.3 Kultuur Tegevus – Uute mainesündmuste ellukutsumine/toetamine Tegevus – Kultuurijuhtide mentorlusprogramm 2.1 Ettevõtlust toetav avalik sektor 2.2 Maine 3.3 Maakondliku tähtsusega kultuuri-, puhke-, spordi- ja turismitaristu Tegevus – Kultuuri- ja rahvamajade maakondlikku identiteeti rõhutava visuaalse identiteedi loomine

24 Kokkuvõte Kõigile saadetakse tänane kokkuvõte
Kõigile saadetakse arengustrateegia ja tegevuskava mustand Kõik saavad veel teha täiendusi, parandusi, ettepanekuid SUURED TÄNUD OSALEMAST JA KAASA MÕTLEMAST!!!


Alla laadida ppt "PÄEVAKAVA 10.00 – 10.30 Ülevaade tehtust Aivo Ülper, SA Põlvamaa Arenduskeskuse arendusspetsialist 10.30 – 11.30 Sõnastame tegevussuuna loosungi 11.30."

Seotud esitlused


Google'i reklaam