Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Klaasi lõikamine Pärt Kukk Pärnu 2005.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Klaasi lõikamine Pärt Kukk Pärnu 2005."— Esitluse väljavõte:

1 Klaasi lõikamine Pärt Kukk Pärnu 2005

2 Klaasi lõikamine Ohutusnõuded Töövahendid Tahvelkaasi lõikamine
Pudelite lõikamine

3 Klaasi lõikamine Lõigatud ja eriti murdunud klaasi serv on ülimalt terav. Teravad nurgad võivad tekitada torkehaavu, pikad servad lõikehaavu. Klaasi murdumisel lendub väikesi klaasi tükikesi.

4 Klaasi lõikamine Klaasi lõikamisel kanna kaitseprille.
Käsi kaitse kinnastega. Väikesi klaasitükke tõsta pintsettidega. Mõõtu lõigatud klaasitükkide servad kumerda lihvpaberiga. Hoia töölaud puhas. Kätele sattunud klaasipuru ja tolm eemalda voolava vee all.

5 Klaasi lõikamine Põhiline töövahend on klaasinuga, neid on saadaval eriva kujuga, mitmesuguse lõiketerade arvuga. Väga kallis nuga on teemandist teraga (ei sobi kooli tasemel klaasitööde sooritamisel). Head noad on kettakujulise lõiketeraga ja õlianumaga, tera veereb sujuvalt ja vabalt.

6 Klaasi lõikamine Klaasinoa lõiketera on terava servaga, ketta kujuline, pöörleb ümber peene terasest telje.

7 Klaasi lõikamine Noal võib olla üks või mitu lõiketera. Mitme teralisel noal on lõiketerad tähistatud numbritega, mis näitavad klaasi paksust. Teri saab vahetada kruvikeeraja või võtme abil. Klaasitööde juures saab edukalt kasutada kõiki teri, sõltumata nende numbrist.

8 Mitme lõiketeraga nuga.
Klaasi lõikamine Mitme lõiketeraga nuga. Sälgud klaasinoa servadel on kitsaste klaasiribade murdmiseks.

9 Ühe lõiketeraga klaasinuga
Klaasi lõikamine Ühe lõiketeraga klaasinuga

10 Klaasi lõikamine Klassinuga vajab pidevat hooldamist. Peale töö lõppu puhasta klaasinoa tera ja selle ümbrus harja või veel parem suruõhuga peenest klaasipurust ja tolmust. Veendu, et tera pöörleb vabalt. Tagamaks tera sujuvat pöörlemist, ohverda üks tilk õli. Sellega väldid ka tera roostetamist.

11 Klaasi lõikamine Lõigata võib joonlaua ja nurgiku abil – sirged lõiked. Töölauale kantud joonte järgi (läbipaistvat klaasi) – sirged ja kõverjoonelised lõiked. Klaasi alla asetatud kavandi järgi - sirged ja kõverjoonelised lõiked. Klaasile kantud joonte järgi - sirged ja kõverjoonelised lõiked.

12 Klaasi lõikamine Klaasinuga hoitakse kindla haardega käes, et saaks suruda lõiketera tugevalt vastu klaasi. Surve sõltub klaasipaksusest ja sellele vastavalt kasutatavast lõiketerast.

13 Klaasi lõikamine Mitmeteralise noaga on mugav lõigata joonlaua ja nurgiku serva mööda.

14 Klaasi lõikamine Üheteraline nuga sobib kavandi järgi lõikamiseks.

15 Klaasi lõikamine

16 Harjutamine teeb meistriks!
Klaasi lõikamine Harjutamine teeb meistriks!

17 Klaasi lõikamine Enne klaasinoaga lõike sooritamist võiks näpuga või kuiva lapiga tõmma korra mööda lõigatavat joont. Nii saab eemaldada lahtise mustuse ja klaasinoa tera veereb paremini. Lõikejoon peab olema pidev, siis murdub klaas paremini. Katkendlik lõikejoon on vigase tera tunnus.

18 Klaasi lõikamine Klaasi lõikamisel veereb lõiketera mööda klaasi ja surve mõjul tekitab sinna väikese vao.

19 Klaasi lõikamine Seejärel asetatakse klaas lauale lõikejoonega lauaserva kohal. Suurem osa klaasist peaks toetuma lauale.

20 Klaasi lõikamine Ühe käega surutrakse laual olevale klaasi pinnale, teisega hoitakse eemaldatava osa servast ja murtakse järsu, alla suunatud liigutusega.

21 Klaasi lõikamine Lõigatavasse klaasi saab tekitada prao. Selleks tuleb kergelt koputada pikki lõikejoont klaasi vastas küljel. Kopsimiseks sobib kerge metallist ese (tavaliselt klaasinuga).

22 Klaasi lõikamine Klaasi sulatamisel saab edukalt kasutada värvilistest pudelitest saadavat klaasi. Kõige paremini on lõigatavad veinipudelid, nende klaas on suhteliselt õhuke ja ühtlase paksusega. Raskem on lõigata kange alkoholi ja õlle alt vabanenud pudeleid, sest klaasi ebaühtlase paksuse tõttu tekkivad praod.

23 Klaasi lõikamine Vahuveinide pudelid on paksust klaasist (kuni 6mm) ja väga raskesti lõigatavad. Räägitakse igasugustest imelistest võtetest pudelite lõikamisel – küll kuumusega, küll külmaga, samuti tule ja veega. Järgnevalt soovitan kasutada siiski klaasinuga, minu ainus eelistus on suure kandilise peaga üheteraline nuga.

24 Klaasi lõikamine Kõikepealt tuleb pudel puhastada etiketist.
Leida või valmistada alus millel pudelit külili asendis keerata nii, et oleks välditud pudeli pikki suunas liikumine. Klaasinuga hoitakse paigal, pudelit keeratakse. Alustama peab pudeli põhja poolsest otsast, põhjast 10 – 20mm kauguselt.

25 Klaasi lõikamine

26 Klaasi lõikamine Nii lõigatakse ring ümber pudeli. Jälgida tuleb, et lõikejoone lõpp ühineb algusega . Pudelite puhul ei saa klaasi lahti murda, vaid tuleb mööda lõikejoont ettevaatlikult koputada. Mida kannatlikumalt tegutseda, seda kindlam võib olla õnnestumises. Koputada tuleb pudeli seest.

27 Klaasi lõikamine

28 Klaasi lõikamine Pildil on tööriist, millega saab lõikejoone pudelis lahti koputada. Varda otsas oleva ketta serv on laiusega 1 - 2mm

29 Klaasi lõikamine Kui põhi on eemaldatud, võib asuda kaela kallale, enamasti on see juba lihtsam. Pudelitest saab lõigata mitmesuguseid kujundeid: silindreid, rõngaid, kaari. Samuti mitmesuguse laiusega ribasid, kiilusid. Selleks tuleb algselt saadud silindrit pikuti lõikuda, esialgu kaheks või kolmeks osaks, seejärel vastavalt vajadusele.

30 Klaasi lõikamine

31 Klaasi lõikamine Teravat nuga!


Alla laadida ppt "Klaasi lõikamine Pärt Kukk Pärnu 2005."

Seotud esitlused


Google'i reklaam