Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Liha meie toidulaual Anna-Britta Jääger 9c.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Liha meie toidulaual Anna-Britta Jääger 9c."— Esitluse väljavõte:

1 Liha meie toidulaual Anna-Britta Jääger 9c

2 Sisukord Miks me sööme liha? Üldiselt lihast
Liha säilitamine: liha külmutamine liha sulatamine Näpunäiteid

3 Miks me sööme liha?      Kui teeksime liha analüüsi, siis osutuks, et selles, nagu supiski, on vett, maitseaineid ja soolasid. Kuid peale selle on temas veel üks koostisosa, mida supis on väga vähe - valk. Ilma valguta ei saa me elada, sest ka meie endi liha, nagu looma- ja vasikalihagi, on peaaegu tervenisti ehitatud veest ja valkudest.

4 Üldiselt Lihast Sitke ja vintske liha ei ole nii hinnatud kui mõnusalt pehme ja õrn liha. Liha pehmust mõjutab kõige enam sidekoe hulk. Mida rohkem sidekude seda tuimem liha. Sidekoerikas liha vajab pikemat laagerdamiseaega ja ka marineerimist. Eriti sitke on vanemate loomade liha. Mitmesuguste haiguste vältimiseks ei ole soovitatav liha toorelt toiduks kasutada. Toorest ja küpsetatud liha (st termiliselt töötlemata ja termiliselt töödeldud liha) tuleb alati hoida üksteisest eraldi. Samuti ei tohi teiste lihadega kokku sattuda toores linnuliha. Külmkapis säilitatakse liha kinnikaetult või pakendatuna. Kindlasti on vajalik jälgida ka säilivusaega.

5 Liha säilitamine Liha säilitamisel on väga oluline jälgida pakendil märgitud säilitamise temperatuuri ja säilivusaega. Avatud pakendis liha tuleb ära kasutada selle avamise päeval. Soolamine, maitsestamine ja marineerimine ning ka pakendamine annab lihale pikema säilivusaja. Jahutatud lihale ja hakklihale parim säilitamistemperatuur on 0…+2ºC, kuid jahutatud tükilihasid võib hoida ka +2…+6ºC juures. Külmutatud liha säilitamistemperatuur on -18ºC.

6 Liha külmutamine Külmutamine ja seejärel sulatamine halvendavad paratamatult liha kvaliteeti, mistõttu tasub seda pigem vältida. Samas on külmutamine hea moodus liha pikemat aega säilitada. Liha külmutamisega viiakse temperatuur liha sisemuses -18ºC-ni. Nii külmas keskkonnas ei arene enamik mikroorganisme ja liha säilib pikemat aega. Liiga liigselt pikal säilitamisel rääsub esmalt rasvkude ja siis muutub kogu liha toidukõlbmatuks – seega tuleb ka külmutatud liha puhul järgida säilivusaega.

7 Liha sulatamine Liha peaks sulatama aeglaselt, muidu kaotame palju lihamahla ja liha muutub tuimaks/kuivaks. Parim temperatuur selleks on 0…+2°C. Liha võib sulatada ka tavalises toatemperatuuril või külmkapis, millest eelistada tasub viimast. Külmkapis +6ºC juures säilitab liha rohkem mahlu kui kiirsulatuse puhul. Sel juhul tuleks arvestada sulamisajaks umbes 6 tundi 500 g liha kohta, toatemperatuuril 2 tundi 500 g kohta. Sulanud liha peab kasutama toiduks nii kiirelt kui võimalik. Parim on liha sulatada pakendis ja õhu käes. On võimalik ka vees sulatamine (maksimaalselt 18-kraadise jooksva vee all), kuid seda ainult äärmisel juhul ja ainult pakendatuna! Alles peale sulatamist võib pakendi avada. Samas näiteks frikadelle võib sulatada ilma pakendita – panna supi sisse koos veega keema.

8 Näpunäiteid -  Enne kuumtöötlemist laske lihal seista umbes tund aega toasoojas, et ahju pannes ei toimuks kiiret temperatuuri muutust ja pruunistumine oleks edukas. - Liha ei tohi küpsetamise ja töötlemise ajal liigselt vigastada (teha sisselõikeid), muidu jookseb lihamahl välja ja liha jääb kuivem.

9 Pilte

10 KÜSIMUSED?!

11 Aitäh!


Alla laadida ppt "Liha meie toidulaual Anna-Britta Jääger 9c."

Seotud esitlused


Google'i reklaam