Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Tallinna Lasteaedade. Hoolekogude Liit. ja Eesti Lastevanemate Liit

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Tallinna Lasteaedade. Hoolekogude Liit. ja Eesti Lastevanemate Liit"— Esitluse väljavõte:

1 Tallinna Lasteaedade. Hoolekogude Liit. ja Eesti Lastevanemate Liit
Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit ja Eesti Lastevanemate Liit koostöös Tallinna Haridusametiga „LIIT ÜHENDAB HOOLEKOGUD“

2 Kuhu soovime täna jõuda?
Tutvuda teiste Tallinna lasteaedade hoolekogude ja neid ühendava liidu parima praktikaga. Luua kuvand ideaalsest hoolekogust. Õppida tegutsema headele ehk selgetele suhetele tugineva ühtse meeskonnana. Mõelda läbi ja leppida kokku tegevuskava järgnevateks sammudeks.

3 Lepime kokku eeldustes
Soovime, et meil oleks lasteaias juhtkonna, pedagoogide, abipersonali ja hoolekogu näol ühtne meeskond. Usume, et see on võimalik. Lahendusi otsides ja vahendeid valides lähtume eelnevast. Edu vaatleme pikemas perspektiivis.

4 Põhitaotlus Aidata inimesel kujuneda iseseisvalt mõtlevaks, otsustavaks ja tegutsevaks isiksuseks, kes tahab ja suudab koostööd tehes otsustada, tegutseda ning vastutada.

5 Põhiprotsess Kõikvõimalike inimühenduste põhiprotsess on inimese areng. Kui inimene ei taju piisava selgusega, kuidas ta konkreetses keskkonnas kasvab ja edasi areneb, kuidas tema võimed ja tuleviku väljavaated järjest avarduvad, siis ta kas hakkab võitlema, lahkub või mandub!

6 Vabadus Vabaduse eeldus on kord.
Kord on kokkuleppeline ühiste normide ja reeglite kogum. Demokraatia aluspõhimõte – lubatud on kõik, mis ei ole keelatud!

7 Vastutus Vastutada saab ainult see, kes otsustab.
Vastutada tuleb selle eest, mida teed ja ka selle eest, mida tegemata jätad. Otsustada saab üksnes valikusituatsioonis.

8 Valikusituatsiooni 4 tunnust
Vähemalt üks alternatiiv. Võimalus lisada alternatiive. Võimalus otsustada oma parima äratundmise järgi, kartmata repressioone iseenda ja oma lähedaste suhtes. Asi, millest räägitakse peab olema oluline. Kui tahame, et inimesed otsustaksid ja rakendaksid otsuse aktiivselt ellu, peame looma valikuvõimaluse

9 Meie uskumus Me suudame teadlikult luua keskkonda, kus kõik koos tahavad ja saavad elust rohkem rõõmu tunda.

10 Minust sõltuvate tegurite liigitamine
Hoiakud Suhtumine, kavatsus, põhimõtted, tahe ... Töökus Pingutus, järjepidevus, asjade lõpuni tegemine, mugavustsoonist väljumine ... Tarkus Teadmised, oskused, kogemused, arusaamine, mõistmine, sallivus, ühisus, usaldus, edukogemus, eneseusk ...

11 Mida teha asjadega, mis meist ei sõltu?
Jumal, anna mulle meelerahu mitte muretseda asjade pärast, mida ma muuta ei saa, julgust muuta asju, mida ma muuta saan, ning tarkust, et nende vahel vahet teha. Püha Franciscus

12 Miks Sina oled hoolekogus?
Ametikohustus? Altruism, soov maailma paremaks muuta? Mõjuvõimu suurendamine ja kasutamine? Hea seltskond? Isiklik areng? Oma lapse heaolu koolis/lasteaias? Järeleandmine palvetele? Igavus ja aja ülejääk?

13 Kõigi küsimuste algus Miks meie lasteaed olemas on?
Mida me siin tegelikult teeme? Kuidas oma tegemisi hindame? Mille järgi aru saame, et asjad läksid hästi või halvasti? Kelle ees me vastutame? Kas saame piisavalt otsustamise juures osaleda, et vastutust jagada? Kas omame otsuste tegemiseks piisavalt infot ja pädevust?

14 Põhimõisted Laps on ühiskonna kõige väärtuslikum vara.
Lapsevanem on lapse arengukeskkonna esmane ja kõige tähtsam looja. Kodu on perekondlik elukeskkond Haritus on seisund, mis iseloomustab valmisolekut muutustega toime tulla. Haridus on elukestev valmisolekute kujunemise jada. Õpe ja kasvatus on sihipärased protsessid. Õppe kaudu taotleme teadmiste, oskuste, arusaamise ja mõistmise ühtsust ning kasvatuse kaudu olemise ja käitumise ühtsust.

15 Põhimõisted II Lasteaed on isiksust ja haridussüsteemi kujundava toimega organisatsioon. Edu on soovitud seisundi saavutamine kooskõlas saavutaja väärtushinnangutega. Koostöö on võime väärtustada sarnast ja erinevat ning leida ühise eesmärgi nimel tegutsemiseks vajalik motivatsioon. Hoolekogu on konkreetsetele lastele igakülgse arengukeskkonna loomise eest ühise vastutuse võtnud isikute rühm. Pädevus kui kompetentsus on moraalne õigus osaleda arutlustes, otsustamises ja teostuses.

16 Mis on hoolekogu? Ideaalis:
tegeliku omaniku esindaja; laste ja kogukonna huvide kaitsja. Praktikas: kuidas kusagil, aga tüüpiliselt pigem katuseparandaja (MTÜde moodustamine, projektide kirjutamine, sponsorite otsimine); organisaator (perepäevade, talgude jms. korraldamine ning huvitegevuse laiendamine); suhete siluja (suhtekorralduslikud koosolekud, läbirääkimised, koostöö KOVi ja teiste huvipooltega).

17 Koolieelse lasteasutuse seadus §24
Lasteaia iga rühma vanemad valivad õppeaasta algul hoolekogu koosseisu oma esindaja. Lisaks neile nimetab linnavalitsus hoolekogu koosseisu ühe isiku, kes jälgib lasteasutuse tegevuse vastavust linna huvidele. Direktor esitab hoolekogu koosseisu linnavalitsusele kinnitamiseks ühe kuu jooksul õppeaasta algusest arvates. Oma töö korraldamiseks valib hoolekogu oma liikmete hulgast esimehe ja tema asetäitja. Hoolekogul on õigus saada direktorilt ja vallavalitsuselt oma tööks vajalikku informatsiooni. Hoolekogu töövorm on koosolek, mis toimub vähemalt üks kord kvartalis hoolekogu esimehe või direktori ettepanekul.

18 Mida hoolekogu teeb? Jälgib, et õppe- ja kasvatustegevus vastaks laste arengule ja huvidele ning teeb sellesuunalist koostööd lasteaia personaliga; kuulab ära direktori aruande lasteaaia õppe- ja kasvatustegevusest ning majandamisest; annab direktorile ja linnavlitsusele soovitusi lasteaia eelarve koostamisel ja eelarvevahendite otstarbekaks kasutamiseks; teeb direktorile ja linnavalitsusele ettepanekuid lastele soodsa arengukeskkonna tagamiseks; osaleb oma esindaja (esindajate) kaudu direktori vaba ametikoha täitmiseks korraldatud konkursi komisjoni töös; otsustab lapse toidukulu päeva maksumuse ja teisi koolieelse lasteasutuse seaduse või linna volikogu otsusega hoolekogu pädevusse antud küsimusi.

19 Ühised huvid ja arusaam
Vanemad Õpetajad Abipersonal Juhtkond Kohalik omavalitsus Riik ... Kuidas kujundada ühine arusaam?

20 Mis teeb hoolekogu toimivaks?
Tahe ja oskus kuulata ning aru saada. Tahe ja julgus muutuda ning muuta. Ühine sütitav eesmärk. Usk, et teeme õiget asja. Ühte kuuluda tahtvad ja üksteist hästi taluvad inimesed.

21 Ettekujutus ideaalsest hoolekogust?
Milline on meie lasteaed ideaalis, st pisut kaugemas tulevikus? Milliseid muutusi tahame saavutada selle hoolekogu koosseisu tegutsemisaja jooksul? Milliste tegevuste kaudu need soovitud muutused teoks teeme? Millised on võimalikud takistused? Kuidas me need ületame?

22 Esimesed neli sammu Otsustame, mida tahame saavutada.
Loetleme üles kõik, mida selle eesmärgi saavutamine annab - lasteaiale ja - mulle isiklikult. Tuvastame peamised takistused, mida peame eesmärgi saavutamiseks ületama. Lepime kokku, kuidas takistused ületame.

23 Ära karda suuri eesmärke, vaid lühikesi tähtaegu!
Veel kolm sammu Teeme kindlaks inimesed ja organisatsioonid, kellega tuleb eesmärgile jõudmise nimel koostööd teha. Koostame lihtsa ja selge tegevuskava eesmärgi saavutamiseks. Otsustame, millal täpselt tahame tulemuseni jõuda. Ära karda suuri eesmärke, vaid lühikesi tähtaegu!

24 Mida meie täna teha saame?
Loetleme probleemid, mille põhjused on vaja üles leida ja kõrvaldada või vähemalt leevendada? Lepime kokku prioriteedid. Koostame tegevuskava.

25 Meie probleemid? Heade õpetajate puudus? Edasikestmine?
Koostöö lapsevanematega? Laste heaolu? Laste terviklik areng? Laste ebapiisav valmisolek kooliks? Haridusliku erivajadusega laste suur arv? Maine? Heakord? Maja seisund? Soe toit? .....

26 Järgmisel koosolekul Koostame võimalikult täieliku nimekirja tegemist vajavatest asjadest ka parimas lasteaias saavad asjad alati veel paremini olla Lepime kokku prioriteetides hindame, mis on hoolekogu võimuses paneme asjad tähtsuse järjekorda Koostame tegevuskava tegevus tähtaeg vastutaja

27 Mida mina tegema hakkan?
Kodutööna mõtlen välja: Mis on minu ainulaadsed tugevused (sest igaüks on milleski väga hea)? Millega mulle meeldiks hoolekogus tegelda? Mis on kõige tähtsam, mida ma lasteaialt oma lastele ootan? Kuidas ma sellele ootusele vastavalt käitun? Mida külvad, seda lõikad!

28 Miks teha koostööd Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liiduga?
Liidus on oskused, pädevus ja ühtsuse jõud, mis võimaldab tõsta küsimusi piisavalt kõrgele otsustamise tasandile. Liidul puuduvad alluvus- ja sõltuvussuhted ning seega ei ole kriitika “karistatav”. Liit ei esinda ühegi poliitilise partei huve. Liidul on avar suhtevõrgustik, mis võimaldab lahenduste leidmiseks kaasata parimaid praktikuid. Liidul on oskus ja võimekus kaasata meediat.

29 TLHL suhtepartnerid? Tallinna Haridusamet Linna finantsteenistus
Ministeeriumid Kõigi erakondade fraktsioonid Tervisekaitse MTÜ Eesti Lastevanemate Liit MTÜ Kodaniku Hääl MTÜ Tallinna Alushariduse Juhtide Ühendus paljud teised aktivistid …

30 Lastevanemate Liidu abi
Hoolekogu baaskoolitus: toimiva meeskonna loomine; ühiste eesmärkide seadmine ja saavutamine; suhete loomine, hoidmine ja vajadusel lõpetamine. Koolitused lastevanematele, õpetajatele ja spetsialistidele: Lapse areng, Lapse tervis, Piiride seadmine, Peremajandus, Lapse arengukeskkonda puudutav seadusandlus, Sõltuvused, Arenguvestlus tähtsaima töövahendina, Erivajadusega laps jne.

31 Muutuse tähtsus Ükski võit ega saavutus pole lõppkokkuvõttes nii tähtis, kui need positiivsed muutused minus endas, mis aitasid mul areneda ja soovitud saavutuseni jõuda.

32 Täname tähelepanu eest ja soovime tõhusat koostööd kõigi huvipooltega!
Piret Soosaar Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit Tel Aivar Haller Eesti Lastevanemate Liit Tel


Alla laadida ppt "Tallinna Lasteaedade. Hoolekogude Liit. ja Eesti Lastevanemate Liit"

Seotud esitlused


Google'i reklaam