Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

“Persona Dolls” nukkude metoodika kasutamine Tallinna Suitsupääsupesa Lasteaias Pille Kull 07.11.2012.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "“Persona Dolls” nukkude metoodika kasutamine Tallinna Suitsupääsupesa Lasteaias Pille Kull 07.11.2012."— Esitluse väljavõte:

1 “Persona Dolls” nukkude metoodika kasutamine Tallinna Suitsupääsupesa Lasteaias
Pille Kull

2 “Persona Dolls” nukkude ajalugu.
Esimesena kasutati Ameerika Ühendriikides aastal 1950. Õpetajad Kay Taus ja Ruth leidsid, et etnilise vähemuse tutvustamiseks on liialt vähe materjali-loodi erinevate nahavärvidega ja iseloomudega nukud. Nukud valmistati algselt papist, sobitati lasterühma nahavärvide ja füüsiliste omapäradega Loodi nukule profiil (isiksus) ja nuku lood, mis põhinesid laste kogemustel.

3 “Persona Dolls” nukkude metoodika võimaldab:
efektiivselt, positiivselt ja mitte-hirmutavalt võidelda diskrimineerimisega; edendada emotsionaalset sõnavara ja tegeleda võrdõiguslikkuse küsimustega; nukulugude abil arendada lastes empaatiavõimet; julgustada reageerima (enda eest seisma) ebaõiglase ja eelarvamusliku käitumise korral.

4 Mis nad täpsemalt on? “Persona Dolls” nukud ei ole tavalised nukud ega mänguasjad. Nukule omistatakse iseloom, perekond, kultuuriline ja klassiline taust, nimi, sugu ja vanus. “Persona Dolls” nukk on unikaalne, eriline ja teda peab saama KALLISTADA.

5 “Persona Dolls” nukkude mõju lastele.
Nukk peaks peegeldama antud grupi lapsi. Oluline on tutvustada ka nukke, mis ei peegelda selle grupi laste eripärasid. Nukkude abil saab lastele tutvustada laias valikus erinevaid elustiile, kultuure, keeli ja erivajadusi.

6

7 Nukkude profiili loomine.
Kogu meeskond peab jõudma kokkuleppele nuku profiili loomisel. Eriline tähelepanu pöörata nukkudele, mis on õpetajale tundmatust kultuurist. Iga nuku profiil pannakse kirja nukuraamatusse, kõik temaga seotud nukulood lisatakse sinna juurde.

8 Nukulood. Nukke tutvustatakse läbi õpetaja.
Õpetaja pakub tuge lastele, kes kannatavad teiste laste või täiskasvanu füüsilise või verbaalse vägivalla käes. Õpetaja kuulab ära iga lapse ja julgustab, kui vaja. Nukk ja õpetaja suhtlevad omavahel sosistades. Mõnikord on jutud positiivsetest kogemustest, teinekord keskenduvad negatiivsetele situatsioonidele.

9 Mida annab selle metoodika rakendamine lastele?
Teadvustatakse erinevuste olemasolu. Väärtustatakse iga lapse eripära. Laienevad teadmised erinevatest kultuuridest, traditsioonidest, erinevatest perekondadest. Areneb empaatiavõime. Areneb analüüsi võime ja arutlemise oskus.

10 Nukk (Harry või Harriety)nukulugu.
Tegevuse alguses tuletatakse meelde nuku profiil. Nukk avaldab oma mure. Lapsed püüavad mõista nuku muret, samastuda ja jutustada omi kogemusi.

11 Need olid mõned laste reaktsioonid:
Minu vend käitub minuga tihti nii. Ta ütleb, “Tüdrukud ei tohi siia tulla!” Minu õde läheb alati endast välja, kui lapsed pargis narrivad teda, kuna ta ei saa korralikult käia. Kui minu õe sõber tuleb meile külla, siis nad alati jooksevad minu eest peitu. Kõrvalmaja lapsed ütlesid mulle, et nad ei saa minuga mängida, kuna nad ei mängi kunagi pruunide lastega.

12 Nukk (Harry või Harriety) nukulugu jätkub …
Õpetaja nõustus, et see ei ole õiglane kui kedagi tõrjutakse. Õpetaja selgitas lastele, et Harry hakkaski sõpradele vastu, kuid puhkes siis nutma. Sõbrad kutsusid teda nutmise pärast memmekaks. Vaba vestlus teemal “Kas poisil sobib nutta?” Õpetaja peilis välja laste arvamused, kes olid olnud narrimise ohverid või olid ise olnud tõrjujad, lootes, et lapsed mõtlevad Harry tunnetele ja oma tegevusele.

13 Millest alustasime? Meie laste probleemide väljaselgitamine.
Nukuprofiilide loomine. Nukkude õmblemine.

14 Nukuraamat. Nukututvustus.
Nukk tuleb uuesti, nukulugu (õpetaja koostab loo, mis nukuga juhtus - positiivne, negnegatiivne, dilemma). Nukuraamat - nuku profiil, pilt ja kõik temaga seotud nukulood.

15 Stella Stella kannab prille, elab Peetrikülas, ema on maausku ja ravib oma last alati ravimtaimedega, Stella oskab hästi, talle ei meeldi trennis käia, ei meeldi poisid.

16 Artjom Artjom on venelane, õigeusklikust perest. Ta käib eesti keelses lasteaias. Artjom kokutab ja tal on keeleprobleemid. Meeldib joonistada, ei meeldi lärmakad tegevused.

17 Maie Maie on eestlane, tal on õde ja vend. Maie on ülekaaluline, talle ei meeldi sport, ämblikud ja esinemine

18 Anane Anane – ema on eestlane, isa pärit Kenyast. Ta elas kuni 3 aastaseks saamiseni Aafrikas, Anane ema oli seal vabatahtlik. Tal on tume nahk, on sportlik, meeldivad arvutimängud, ei meeldi, kui teda narritakse.

19 Kati Kati on eestlane, ta elab koos ema ja vanaemaga korteris, ühes väikelinnas. Kati kannab hambaklambreid.

20 Informatsiooni „Persona Dolls“ nukkude kohta leiab:
Persona Dolls“ nukkude metoodika - Meie nukud ja nukuprofiilid -

21 Erinev olemine ei ole põhjus, miks kedagi kiusata või narrida!
Tänan!


Alla laadida ppt "“Persona Dolls” nukkude metoodika kasutamine Tallinna Suitsupääsupesa Lasteaias Pille Kull 07.11.2012."

Seotud esitlused


Google'i reklaam