Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Keelebarjääri ja mitmekultuurilisuse mõju õe tegevusele

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Keelebarjääri ja mitmekultuurilisuse mõju õe tegevusele"— Esitluse väljavõte:

1 Keelebarjääri ja mitmekultuurilisuse mõju õe tegevusele
Nadežda Klettenberg, RN Alina Azarova,RN Jelena Shefer, RN Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud

2 Igal aastal miljonid inimesed asuvad elama maailma eri kohtadesse, mille põhjuseks on globalisatsioon, sõjad või looduslikud õnnetused.

3 Eesti Põhiseaduse järgi «Kõik on seaduse ees võrdsed
Eesti Põhiseaduse järgi «Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu. Rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on seadusega keelatud ja karistatav. Samuti on seadusega keelatud ja karistatav õhutada vihkamist, vägivalda ja diskrimineerimist ühiskonnakihtide vahel.»

4 «Õe töö ei sõltu abistatava rahvusest, rassist ega usust, ei nahavärvusest, vanusest ega soost, ei poliitilisest ega sotsiaalsest seisusest.» «Patsiendil on õigus saada kvaliteetset tervishoiuteenust.»

5 Sageli immigrantidele osutatav õdede hooldus ei vasta nõuetele ja selle põhjuseks on kultuuriline ja keeleline erinevus. Patsiendi kultuuritausta teadmise puudumine ja keeleoskuse puudulikkus võib mängida negatiivset rolli patsiendi elu päästmisel.

6 Keelebarjääri mõju õe tegevusele
Kohalikku keelt mittevaldavate või halvasti valdajate patsientide hulk kulutab asjatult aega, keelebarjäär suurendab patsiendi stressi. Suhtlemine patsiendiga tõlgi abil nõuab lisapingutusi õdedelt. Side patsiendi-tervishoiu asutuse töötaja vahel on vähem edukas, patsientide rahulolu väheneb ja rahulolematus suureneb.

7 Mitmekultuurilisuse mõju õe tegevusele
Kultuurilised piirid avarduvad ja võivad viia arusaamatusteni õdede ja patsientide vahel Ida ja Lääne rahvuste vahel on erinevus pere traditsioonides Oma töös viitavad õed raskustele, mis tulenevad moslemite usust mitte paljastada ülakeha uuringute tegemiseks Vältimatu ravi osakonna õed tunnevad raskusi haavade töötlemisel Madal haridustase soodustab konfliktide teket ja usaldamatust

8 Võtted keelebarjääri mõju leevendamiseks
Ravi teostamisel ja patsiendi uuringutel ambulatooriumis on õde esimene kontakti looja patsiendi- immigrandiga Õde peab rääkima patsiendiga aeglaselt, patsiendi jaoks arusaadavas keeles, õde peab küsima patsiendilt küsimusi, et selgitada, kas patsient sai õest aru Patsientide instrueerimisel kasutab õde žeste ja kehakeelt, kui patsient ei valda suhtluskeelt ja tõlk puudub Samuti kasutavad õed mänguasju, erinevaid abivahendeid ja näitlikke õpiabinõusid, et end paremini selgeks teha Et kohtumine patsiendiga kulgeks edukalt, valmistavad õed küsimused ette ja mõtlevad läbi millises järjekorras neid küsida

9 Sugulased ja sõbrad osutuvad vahel ainsaks alternatiiviks suhetes immigrandist patsiendiga
Keelebarjäär võib seada ohtu tervishoiu teeninduse kvaliteedi, mida on kerge vältida professionaalse tõlgi olemasoluga Tõlgile esitatavad nõuded on hea keele oskus, neutraalsus, meditsiiniliste terminite teadmine ja vastutus töö eest (tähelepanelikkus, jälgimine, punktuaalsus). Tõlgi puudumisel kohapeal soovitatakse õdedel kasutada tõlketeenust telefoni teel

10 Võtted mitmekultuurilisuse mõju leevendamiseks
Oma ülesannete täitmisel peavad õed järgima ja austama patsientide kultuurilisi erisusi Õed peavad üles näitama arusaamist, austust ja valmidust kuulata. Efektiivne suhtlus tervishoiutöötaja ja patsiendi vahel peab esile kutsuma usalduse, vastastikuse arusaamise, empaatia võime ja rahulolu.

11 Tegelikult tuleb tunnistada, et keelebarjäär ja mitmekultuurilisus mõjuvad negatiivselt õe tegevusele. Keelebarjäär ja mitmekultuurilisus raskendavad õdede tööd. Tervishoiu asutustes esineb etnilist diskrimineerimist, mis avaldab mõju tervishoiuteenuse kvaliteedile. Statistika põhjal etnilised vähemused põevad rohkem ja surevad krooniliste haiguste kätte nagu vähk, südamehaigused, diabeet ja insult.

12 Tänan tähelepanu eest


Alla laadida ppt "Keelebarjääri ja mitmekultuurilisuse mõju õe tegevusele"

Seotud esitlused


Google'i reklaam