Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Satelliidiandmete kasutamise süsteemi SATIKAS kasutuselevõtu kogemus ja mõju Ahti Bleive - PRIA 01.11.2019.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Satelliidiandmete kasutamise süsteemi SATIKAS kasutuselevõtu kogemus ja mõju Ahti Bleive - PRIA 01.11.2019."— Esitluse väljavõte:

1 Satelliidiandmete kasutamise süsteemi SATIKAS kasutuselevõtu kogemus ja mõju Ahti Bleive - PRIA

2 Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.
PRIA ülesandeks: Põllumajandus-, kalandus- ja maaelutoetuste administreerimine ELi ühise põllumajandusturu korraldamise meetmete rakendamine Põllumajandusregistrite pidamine Teenindusbüroo kõigis 15 maakonnas klienti

3

4 PRIA toetusmaksed maakondade lõikes (milj. €) 2018. aastal
PRIA toetusmaksed maakondade lõikes (milj. €) aastal. Rekordmakse 323,8 milj. €.

5 Makstud summad 2018.aasta näitel

6 Niitmise tuvastamine. ÜPT toetus (ca taotlejat – pindalaga peaaegu 1 miljon hektarit, millest rohumaad ca ha). Toetuse kogusumma üle 110 milj eurot aastas. Lisaks keskkonnatoetused! Kokku 2/3 kõigist PRIA toetustest. Niitmise/karjatamise nõue – suurim ja ulatuslikum. Niitmise/karjatamise nõuet kontrolliti siiani vaid kohapealses kontrollis. Kontrollivalim reeglina 5-6% taotlejatest. 95% jääb tuvastamata. Ca 2 miljonit eurot aastas võib minna nõuet mitte täitvatele taotlejatele?!

7 Eesmärgid. Hoida ära maksed, mis lähevad niitmisi mitte teostanud põllumeestele. Selle võrra ühikumäär teistel põllumeestel suureneb! Vähendada sanktsioonide hulka läbi ennetava tegevuse. Vähendada Eesti veamäära! See on kaugelt üle EL keskmise! Lihtsustada inspektorite tööd kohapeal ja vähendada kohapealsete kontrollide arvu tervikuna. Valmistuda tehniliselt järgmisteks teenusteks SATIKA raamistikus. Kultuuride tuvastamine, maaharimise tuvastamine jne.

8 Arendajad ja toetajad. Tartu Observatoorium CGI PRIA SF projekt,
Kestvus:

9 Niitmise tuvastamine baseerub Sentineli aegridadel.

10 SATIKA toimimine Töötab kevadest sügiseni (lumest lumeni).
Jälgib ja arvutab pidevalt ca põllu andmeid (ca ha) - st kõiki niidetavaid põlde. Tulemus: kõikide niidetavate põldude kohta moodustuvad andmetest aegread. Niitmise sündmust näitab andmete aegreas toimunud järsk muutus. Katab kogu Eesti. Tulemused avalikud Enne niitmise tähtaega põllumeestele elektronpostiga meeldetuletuskirjad. Alates 2019 kasutab Est Hubi. SATIKAS on kõige naha ja karvadega eelmisest nädalast Est Hubis. Tal veel ei ole võimekust kasutada Est Hubi ressursse, aga Hub on püsti ja SATIKAS on kohal. Seda, kuidas SATIKAS hakkaks kasutama ESTHUB- i ressursse, on arendused Calvaluse tarkvara peale. Need on järgmised arengud, kuid 2019 veel need ei realiseeru. Kui ükskord Calvaluse peale saab, peaks protsessid kiiremaks minema. See on kõik töö ja raha.

11 Public web map

12 Tulemused kaardil.

13 Tulemused põllul. Ei olnud tulemusteta käike!
Pigem oli asi kohapeal hullem. Välja tulid ka PRIA stammkunded, kellel oli probleeme ennegi. Seega- SATIKAT subjektiivsuses süüdistada küll ei saa. Rather, the situatsioon on the spot was worse. There were also ARIB known applicants who had problems before. The system is not subjective. Ei olnud tulemusteta käike!

14 Tulemused 2019. Tulemus Põldude arv % põldude arvust Põldude pind
%pinnast Niidetud 61 474 60,50% 87,30% Niitmata 3 066 3,00% 18 527 4,40% Tuvastamata 37 161 36,50% 34 834 8,30% Kokku: 100

15 Tulemused 2019. Niitmata põldudega on vajalik peale tähtaja kukkumist edasi tegeleda. Eristati need rohumaad, kus võiski jätta niitmata ja kus tõenäoliselt karjatati. Ülejäänud niitmata põldude omanikele kindla vastamistähtajaga järelepärimiskirjad. Vastused seinast seina: „Ja mis siis“; „Minge metsa, ei pidanudki niitma“; „Traktor/niiduk läks katki“; „Ei olnud aega“; „Olen süüdi, palun kergemat karistust“ jne. Paljud ei vasta! Mõningatel üksikutel juhtudel käiakse siiski ära ka kohapeal. Praeguseks on kindlalt tuvastatud 176 heinamaad, kus on tegemist nõuete rikkumisega. 968 hektarit! Rahaliselt eurot.

16 SATIKA kasu. Põllumeeste teadlikkus on tõusnud.
Eeldame veamäära märkimisväärset vähenemist alates järgmisest aastast. Toetusraha läheb rohkem õigesse kohta. Inspektoritel vähem tööd niitmise nõude kontrollimiseks. Loodud on tarkvara raamistik, millesse saab luua uusi teenuseid ja võimaldab Eestil üle minna monitooringule. EL Komisjon lubab aastast 2019 üleminekut monitooringule, mis tähendab kohapealsete kontrollide miinimumini viimist. Eestil vajalik ka seadusandluse muudatused teha. Enne 2021 ei ole reaalne

17 Probleemid Ilmastik mõjutab – 2017 liigniiske, 2018 põud, 2019 normaalne?!. SATIKAS veel õpib ja teda õpetatakse! Väikestel ja keeruka kujuga põldudel jääb niitmine piksli suuruse tõttu määramata. EL Kosmoseagentuuri serverite probleemid! Hoolduseks serverid maas. Samuti failide ümbernimetamised ilma kliente teavitamata. Andmete hilinenud laekumise tõttu ei saa hoida niitmise kihti avalikult üleval, sest näitaks pidevalt vananenud andmeid.

18 Kuidas edasi? SATIKa edasine õpetamine. Mida rohkem kogemust ja andmeid, seda täpsemalt hakkab näitama. Endiselt soovime pigem ennetada nõude mittetäitmist ja mitte keskenduda karistamisele! Uute Sentineli ja muudele andmetele tuginevate rakenduste edasiarendamine (kultuuride tuvastamine – RITA projekt). EL põllumajanduspoliitika ja toetuste andmise nõuete/kontrolli muutumine (järgmisest programmperioodist). Rohkem kontrolle läbi satelliitandmete kasutamise ja vähem kohapeal käimist. Monitooringule üleminek. Sõltub siseriiklikest toetuse saamise nõuetest.

19 TÄNAN TÄHELEPANU EEST


Alla laadida ppt "Satelliidiandmete kasutamise süsteemi SATIKAS kasutuselevõtu kogemus ja mõju Ahti Bleive - PRIA 01.11.2019."

Seotud esitlused


Google'i reklaam