Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

TÖÖÕNNETUS JA KUTSEHAIGESTUMINE

Seotud esitlused


Teema esitlus: "TÖÖÕNNETUS JA KUTSEHAIGESTUMINE"— Esitluse väljavõte:

1 TÖÖÕNNETUS JA KUTSEHAIGESTUMINE
Jaan Olt

2 Tööõnnetus Tööõnnetus on töötaja tervisekahjustus või surm, mis toimus tööandja antud tööülesannet täites või muul tema loal tehtaval tööl, tööaja hulka arvataval vaheajal või muul tööandja huvides tegutsemise ajal. Tööõnnetusena ei käsitata tervisekahjustust või surma, mis toimus loetletud juhtudel, kuid mis ei ole põhjuslikus seoses töötaja töö või töökeskkonnaga.

3 Tööõnnetus Tööõnnetus liigitatakse raskusastme järgi kergeks, raskeks või surmaga lõppenud tööõnnetuseks Raskeks loetakse tööõnnetust, mis põhjustas töötajale raske kehavigastuse või eluohtliku seisundi. Arst teatab raskest, surmaga lõppenud ja töötajale ajutise töövõimetuse määramisest viivitamatult kirjalikult või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis Tööinspektsiooni.

4 Tööõnnetus Tööinspektsioon teavitab tööandjat viivitamata kirjalikult või Tööinspektsiooni kliendiportaali kaudu kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis pärast arsti teate saamist. Tööandja teatab raskest või surmaga lõppenud tööõnnetusest viivitamata Tööinspektsioonile ning surmaga lõppenud tööõnnetusest ka politseile.

5 Tööõnnetuse uurimine

6 Tööõnnetuse uurimise eesmärk on
välja selgitada tööõnnetuse asjaolud ja põhjused koguda andmeid tööõnnetuse analüüsiks ja järelduste tegemiseks kindlaks määrata tööõnnetuse põhjustest tulenevad abinõud samalaadse juhtumi vältimiseks.

7 Tööõnnetuse uurimise üldnõuded
sündmuskoha vaatlus võetakse seletused pealtnägijatelt Väljavõtted ohutusjuhenditest, õigusaktidest Juhendamiste läbiviimisest Ekspertiistulemused Fotod, skeemid joonised jm

8 Tööõnnetuse uurimine tööandja poolt
Tööandja uurib tööõnnetuse asjaolusid ja koostab raporti 10 tööpäeva jooksul tööõnnetuse toimumisest arvates. Raske tööõnnetuse korral peab tööandja säilitama sündmuskoha ja selle juurde kuuluvad seadmed puutumatuna tööinspektori saabumiseni või tööinspektorilt sündmuskohale mittetulemise kohta teate saamiseni

9 Tööõnnetuse uurimine tööandja poolt (1)
Tööandja koostab uurimistulemuste alusel tööõnnetuse raporti kolmes eksemplaris paberkandjal või sellega võrdsustatud elektroonilisel kujul. Tööõnnetuse raporti üks eksemplar jääb tööandjale, teised eksemplarid saadab tööandja: töötajale või tema esindajale Tööinspektsiooni kohalikule asutusele kolme tööpäeva jooksul tööõnnetuse raporti allkirjastamisest arvates

10 Tööõnnetuse uurimine tööandja poolt (2)
Tööandja vormistab tööõnnetuse uurimise käigus kogutud tõendid ning uurimistulemuste alusel koostatud tööõnnetuse raporti tööõnnetuse uurimistoimikuks Tööandja peab uurimistulemuste alusel kavandama ja rakendama abinõud samalaadse tööõnnetuse ärahoidmiseks

11 Tööõnnetuse uurimine tööandja poolt (3)
Kui uurimise käigus selgub, et tegemist ei ole tööõnnetusega, koostab tööandja töökeskkonnavoliniku või usaldusisiku osavõtul õnnetusjuhtumi kohta akti, milles näitab ära õnnetusjuhtumi asjaolud ja uurimise lõpetamise põhjuse.

12 Kutsehaigus ja tööga seotud haigus
Kutsehaigus on haigus, mille on põhjustanud kutsehaiguste loetelus nimetatud töökeskkonna ohutegur või töö laad. Kutsehaiguste loetelu kehtestab sotsiaalminister Tööga seotud haigus on kutsehaigus või tööst põhjustatud haigus. Tööst põhjustatud haigus on töökeskkonna ohuteguri põhjustatud haigus, mida ei loeta kutsehaiguseks.

13 Kutsehaigus ja tööga seotud haigus
Töötajal tööga seotud haigust kahtlustav arst saadab töötaja töötervishoiuarsti juurde. Kutsehaiguse diagnoosib töötervishoiuarst Kutsehaigestumisest teatab töötervishoiuarst kirjalikult hiljemalt viie päeva jooksul pärast haiguse diagnoosimist tööandjale, Tööinspektsiooni kohalikule asutusele ja töötaja töötervishoiuarsti juurde suunanud arstile.

14 Kutsehaigus ja tööga seotud haigus
Tööst põhjustatud haigestumisest teatab töötervishoiuarst kirjalikult hiljemalt viie päeva jooksul pärast haiguse diagnoosimist tööandjale ja Tööinspektsiooni, esitades järgmised andmed: töötaja ees- ja perekonnanime, ameti haiguse diagnoosimise kuupäeva haiguse ja selle tekkepõhjused tööandja ja tema aadressi

15 Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimine ning registreerimine

16 Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimine ning registreerimine (1)
Tööandja uurib kõiki tööõnnetusi ja kutsehaigestumisi. Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimise eesmärk on välja selgitada tööõnnetuse ja kutsehaigestumise asjaolud ja põhjused ning kindlaks määrata abinõud samalaadse juhtumi kordumise vältimiseks. Uurimises osaleb hääleõigusega töökeskkonnavolinik, tema puudumisel muu töötajate esindaja. Kui tööandjal puuduvad vajalikud teadmised, peab ta uurimisse kaasama pädeva eksperdi.

17 Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimine ning registreerimine (2)
Kui tööõnnetus on toimunud füüsilisest isikust ettevõtjaga, teeb kõik tööõnnetusega seotud toimingud töid korraldav ettevõtja. Tööandja registreerib kõik tööõnnetused ja kutsehaigestumised ning teeb sellekohased andmed, sealhulgas uurimise tulemused, teatavaks kannatanule, töökeskkonnaspetsialistile, töökeskkonnanõukogule, töökeskkonnavolinikule ja teistele töötajate esindajatele

18 Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimine ning registreerimine (3)
Tööandja registreerib kõik tööõnnetused, kutsehaigusjuhud ja tööst põhjustatud haigestumised ning teeb sellekohased andmed, sealhulgas uurimistulemused, teatavaks töökeskkonnaspetsialistile, töökeskkonnavolinikule, töötajate usaldusisikule ja teistele töötajate esindajatele. Tööandja koostab kutsehaigestumise uurimise tulemuste kohta raporti. Tööõnnetuse uurimise tulemuste kohta tuleb raport koostada juhul, kui tööõnnetuse tagajärg on ajutine töövõimetus, raske kehavigastus või surm. Tööandja esitab raporti kannatanule või tema huvide kaitsjale ja Tööinspektsioonile.

19 Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimine ning registreerimine (4)
Tööinspektsioon uurib vajaduse korral tööõnnetusi ja kutsehaigestumisi. Tööinspektsioon ei uuri tööõnnetust, millega seoses toimub kriminaalmenetlus Tööinspektsioonil on õigus nõuda tööandjalt täiendavat uurimist ja tööõnnetuse või kutsehaigestumise raporti muutmist juhul, kui ta tuvastab, et uurimist ei ole tehtud või raport ei ole koostatud nõuetekohaselt Tööõnnetuse ja kutsehaigestumise uurimise andmeid säilitatakse 55 aastat.


Alla laadida ppt "TÖÖÕNNETUS JA KUTSEHAIGESTUMINE"

Seotud esitlused


Google'i reklaam