Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Egiptus.

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Egiptus."— Esitluse väljavõte:

1 Egiptus

2 Skulptuur Kaunis, lihtne, ülevad teosed Materjal: Egiptuse poos
Värvitud puit Lihvitud kivist Egiptuse poos Jalad ja pea külgvaates Õlad ja silm otsevaates Vaaraosid kujutati sageli ühesugustes asendites, kas seismas sirgelt, käed küljel ning üks jalg veidi teise ees või siis istuvana.

3

4 SFINKS Sageli kujutati valitsejaid nn sfinksidena - lõvi keha ja inimese peaga fantastiliste elukatena. Enamasti valvasid sfinksid hauakambreid ja templeid.

5

6

7 Maalikunst Hieroglüüfkiri (piltkiri)
Kujutati mida loodeti et juhtub (ei kujutatud alati tegelikkust) Nad ei tundnud perspektiivi (kaugemal olevad esmed asetati üksteise kohale)

8

9

10 Egiptuse riikidest Vana riiki valitsesid 3.-8. dünastia valitsejad.
Riigi eesotsas oli vaarao, kes valitses arvuka ametnikkonna abil. Sundkorras aeti templeid, püramiide ja kanaleid ehitama ka talupoegi, kuid orjatööd kasutati vähe. Vana riigi pealinnaks oli Memphis. Vana riigi kõrgaeg oli 4. dünastia valitsemise ajal. Selle dünastia vaaraod olid Hufu (Cheops) ja Hafra (Chephren), kelle hauamonumentideks ehitati hiiglaslikke püramiide. Järgmiste dünastiate ajal Vana riik nõrgenes ja preesterkonna võim tugevnes. Hakati kummardama keskset päikesekuningat Ra-d. Vana riigi ajal ei tuntud veel raudesemeid, ka teisi metalle kasutati vähe. Ümberkaudsetest maadest toodi puitu ja maitseaineid. Kauplemisega tegelesid vaarao ametnikud.

11 Keskmise riigi ajaks loetakse 11.-14. dünastia valitsemisaega.
Vaaraode ainuvõim oli nüüd väiksem, tähtsad võimukandjad olid ka preesterkuningad, kes juhtisid riigi erinevaid piirkondi. Keskmise riigi ajal kuulutati riigi tähtsaimaks jumalaks Teeba linna jumal Amon. Teda hakati samastama päikesejumal Ra-ga ja nimetati Amon-Ra'ks. Keskmise riigi ajal vallutati juurde uusi alasid ja riik laienes kuni Niiluse teise kärestikuni. Laienesid kaubanduslikud sidemed. Levisid vask- ja pronksesemed, osati valmistada ka klaasnõusid. Umbes 1650 aastat eKr tungisid Aasiast Niiluse deltasse hüksoslased. See sündmus tähistas Keskmise riigi lõppu.

12 Uue riigi ajal, mil valitsesid 18. -20
Uue riigi ajal, mil valitsesid dünastia, muutus Egiptus Idamaade võimsaimaks riigiks. Vaaraode võim tugevnes. Vaaraode võimu toetasid sõjavägi ja ametnikud. Kasutusele võeti sõjavankrid ja hobused, metallidest levisid pronks ja raud. Leiutati veetõsteseadmed. Palju kasutati vangide tööd. Tuntumad valitsejad olid Tuthmosis I ja Tuthmosis II, Amenhotep II ja Amenhotep IV, Seti I, Ramses II ja Ramses III. Paljude sõdade ja sisemiste vastuolude tõttu lagunes Uus riik 1000 aastat eKr.

13 Tutanchamon Tutanhamon ehk Tutanchamon [tutanh'aamon] (egiptuse twt-'nch-jmn) oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr. Tema ajal lõppes Enhatoni ainujumalakultus. Ta muutis tesiel valitsusaastal oma nime Tutanhamoniks (varem Tutanhaton). Tutanhamon suri umbes 17-aastaselt, arvatavasti oma 9. valitsusaastal. Surma põhjus pole teada. Tutanhamon sai tuntuks aastal, kui Howard Carter ja lord Carnarvon leidsid tema haua Kuningate orust. Hauast leitud esemed on tänapäeval peamiselt Kairo ja Luxori muuseumites.

14

15


Alla laadida ppt "Egiptus."

Seotud esitlused


Google'i reklaam