Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

€ sularaha jaekaubanduses

Seotud esitlused


Teema esitlus: "€ sularaha jaekaubanduses"— Esitluse väljavõte:

1 € sularaha jaekaubanduses
Veiko Vaher AS G4S Eesti sularahadivisjon Tallinn,

2 Ettekande kava Sularaha ringluses Kaupmeeste ootused
Eesti eurole ülemineku plaan (8. versioon) Kaaseeljaotus Muudatused euro sularaha käitlemisel KKK

3 Sularaha kasutamine

4 Ringluses olev € sularaha
Allikas: Euroopa Keskpank

5 Kõik eeldavad seda kõike üheaegselt!!!
Kaupmeeste ootused Saada maksimaalne kogus vajalikust € sularahast nii hilja kui võimalik (vahetult enne €-päeva). Tagastada krooni sularaha nii ruttu kui võimalik (koheselt peale €-päeva). Võimalikult paindlik € sularaha tellimine 2011 aasta alguses. Kõik eeldavad seda kõike üheaegselt!!!

6 Eesti eurole ülemineku plaan (8. versioon)
Euro sularaha lastakse ringlusse kolme põhilise kanali kaudu: pangakontorid, sularahaautomaadid ja jaekaubandus. Krooni sularaha kõrvaldatakse käibelt pangakontorite ja jaekaubanduse kaudu. Krediidiasutused võivad sularaha kaaseeljaotada oma suurematele klientidele alates 4 kuud enne €-päeva. Eel- ja kaaseeljaotuse tingimuseks on, et euro pangatähti ja münte ei jaotata enne €-päeva laiemale avalikkusele. Eurole sujuva ülemineku tagamiseks toimub alates €-päevast kahenädalane paralleelkäibe periood, mil kauplustes saab maksta nii kroonides kui eurodes, vahetusraha antakse üldjuhul tagasi eurodes.

7 Kaaseeljaotus Krediidiasutused võivad euro sularaha kaaseeljaotada 4 kuud enne €-päeva. Kaaseeljaotuse eesmärgiks on jaotada transpordikoormust ja tagada euroraha kiire levik üle Eesti. Eelduseks kaaseeljaotuse leping pangaga Euro müntide kaaseeljaotus oktoober – detsember 2010 Euro pangatähtede kaaseeljaotus detsember 2010

8 Kaaseeljaotus Kaaseeljaotuse mahu prognoosimine
Paralleelkäibe perioodil on jaekaubanduse sularahakäive 3-4 korda suurem tavapärasest. Jaekaubandus on peamine euro müntide käibeletuleku kanal. Esimesel nädalal peale €-päeva maksavad kliendid valdavalt kroonides (vahetusraha eurodes!). Kaaseeljaotatud sularahast peab piisama kuni G4S ei garanteeri nimetatud ajavahemikul täiendavate euro sularahatellimuste täitmist.

9 Kaaseeljaotus Kaaseeljaotuseks valmistumine
Kaupmees peab tagama, et kaaseeljaotatud euro mündid ja pangatähed on ladustatud eraldi mistahes muudest müntidest ja pangatähtedest või muust varast, et ära hoida nende ringlusse sattumine enne €-päeva. Müntide kaaseeljaotus algab oktoobris 2010 standardpakettidena. Vajalikud elementaarsed hoiutingimused. Ärge alahinnake müntide kaalu, mahtu ja väärtust. Pangatähtede kaaseeljaotus detsembris Turvalisus!!! Samal ajal toimub tavapärane detsembri müük kroonides.

10 Kaaseeljaotus 2 müntide standardpaketti
€111 (kõiki münte 1 trops, kokku 8 tropsi), 1,57kg €198 (teatud münte kuni 3 tropsi, kokku 15 tropsi), 2,76kg Kaaseeljaotuse mündi tellimused on standardpakettide põhised. Prognoosi kohaselt valmistame paketti kogukaaluga 140 tonni.

11 Muudatused euro sularaha käitlemisel
Euro pangatähed 2010 aasta jooksul viiakse läbi mitmeid sularahakäitlejate koolitusi. Eesmärgiks on jagada teavet euro sularaha turvaelementide kohta, et seeläbi minimeerida euro sularaha võltsingute levikut. Tavalisest UV-lambist kontrolliks enam ei piisa... Euro mündid Eesti on tüüpiline “paberraha maa” ja meil puudub kogemus müntidega arveldamiseks. Ringlusesse tuleb üle 700 tonni euro münte. Uus väljakutse kaupmeestele ja sularahakäitlejale (müntide transport, pakendamine, käitlemine). Vajalik on leida optimaalseim müntide logistika.

12 KKK Kas on lihtne prognoosida kaaseeljaotuse mahtusid ja logistikat?
Ei. Klientide ootusi ja käitumist ei ole võimalik täpselt prognoosida. Kasutage teiste riikide kogemusi! Kas €-projekt lõppeb uue raha käibeletulekuga €-päeval? Ei. Paralleelkäibeperiood on kõige pingelisem aeg jaekaubandusele ja sularahakäitlejatele. Kas euro sularaha tulekuga muutub midagi põhimõttelist? Ei. Euro sularaha on täpselt samasugune sularaha nagu kroon. Kas euro sularaha käitlemise kulud suurenevad? Ei. Miks peaks?

13 Tänan!


Alla laadida ppt "€ sularaha jaekaubanduses"

Seotud esitlused


Google'i reklaam