Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Esitlus laaditakse üles. Palun oodake

Meetme tutvustus ja tingimused

Seotud esitlused


Teema esitlus: "Meetme tutvustus ja tingimused"— Esitluse väljavõte:

1 Meetme tutvustus ja tingimused
Merili Rooger Keskkonnaministeerium / jäätmeosakonna peaspetsialist

2 Toetuse andmise tingimused jäätmete ringlussevõtuks ning korduskasutuseks ettevalmistamiseks
Toetuse andmise tingimused meetme „Ettevõtete energia- ja ressursitõhusus” tegevuste „Jäätmete ringlussevõtu toetamine” ning „Jäätmete korduskasutuseks ettevalmistamise toetamine” jaoks avatud taotlemise korral – määrus nr 23, vastu võetud (link). Toetuse andmise eesmärk on Eestis tekkivate jäätmete ringlussevõtu ja korduskasutuseks ettevalmistamise suurendamine keskkonna kaitsmiseks.

3 Toetatavad tegevused (1)
Toetatakse: jäätmete korduskasutuseks ettevalmistamine, sh korduskasutuskeskuse rajamine ja inventari soetamine; liigiti kogutud jäätmete* ringlussevõtuks ettevalmistamine; liigiti kogutud jäätmete* ringlussevõtt; tekstiilijäätmete liigiti kogumiseks vajalike kogumismahutite ja presside soetamine. * toetatakse jäätmeliikide osas, mis on loetletud määruse lisas 1 Toetust antakse juhul, kui on täidetud üldise grupierandi määruse artikli 47 „Jäätmete ringlussevõtuks ja korduskasutuseks antav investeeringuteks ettenähtud abi“ lõiked 3 ja 6 (link). Punktis 2 nimetatud tegevust toetatakse juhul, kui ringlussevõtt on tõendatud. Kui ringlusse suunatakse väljaspool Eestit tekkinud jäätmeid, rahastatakse proportsionaalselt vaid osa, mis katab Eestis tekkivate jäätmete käitlust. Kui toetust taotletakse lisa 1 kohaselt biolagunevate jäätmete ringlussevõtuks kompostimise teel, siis projekti abikõlblike kulude suurus peab olema vähemalt eurot.

4 Toetatavad tegevused (2)
Toetust ei anta: jäätmete termilise töötlemise süsteemide arendamiseks; jäätmekütuse tootmise ja seda ettevalmistavate tegevuste arendamiseks; raskustes olevale ettevõtjale; ettevõtjale, kellele Euroopa Komisjoni eelneva otsuse alusel, millega abi on tunnistatud ebaseaduslikuks ja siseturuga kokkusobimatuks, on esitatud seni täitmata korraldus abi tagasimaksmiseks; ettevõtja oma jäätmete käitlemiseks; üldise grupierandi määruse artikli 1 lõigetes 2, 3, 4 ja 5 (link) ning vähese tähtsusega abi määruse artikli 1 lõikes 1 (link) sätestatud juhtudel.

5 Kulude abikõlblikkus (1)
Abikõlblikud on täiendavad investeeringukulud jäätmete ringlussevõtu või korduskasutuseks ettevalmistamise tõhustamiseks võrreldes tavapärase sama suutlikkusega korduskasutuseks ettevalmistamise ja ringlussevõtu investeeringuga, mis oleks toimunud ilma abita. Sealjuures on abikõlblikud järgmised kulud: projekti kulud, mis on seotud projekti tulemuste ja väljundite loomisega ning on vajalikud projekti ja toetatavate tegevuste eesmärkide saavutamiseks; seadme soetamise, seadistamise ja häälestamise kulud; seadme liisimise kulud, mis on tehtud projekti abikõlblikkuse perioodil; seadme soetamisega kaasnev immateriaalse vara kulu vaid juhul, kui see liidetakse toetuse saaja põhivarale, seda käsitletakse amortiseeruva varana ning soetatakse kolmandatelt isikutelt turutingimustel.

6 Kulude abikõlblikkus (2)
Mitteabikõlblikud kulud: personali- ja üldkulud; kinnisasja ostuhind koos ostmiseks tehtud muude kuludega; projekti ettevalmistamise kulud, sealhulgas projektide detailplaneeringutele, teostatavus- ja tasuvusuuringutele, arengukavadele, keskkonnamõju hindamisele tehtud kulud; kasutatud seadme ostmine; kogumismahutite soetamine, v.a § 5 lõike 1 punktis 4 loetletud tegevus. Projekti abikõlblikkuse periood: projekti abikõlblikkuse periood algab taotluse rahuldamise otsuse tegemise kuupäeval; projekti abikõlblikkuse perioodi lõpp ei või olla hilisem kui 31. detsember 2023.

7 Toetuse osakaal Määruses nimetatud tegevuseks antav toetus on riigiabi, mille andmisel kohaldatakse üldise grupierandi määruse sätteid, mis on seotud keskkonnakaitseks artikli 47 alusel antava abiga. Juhul, kui (tegevuste 1 ja 4) toetuse summa selle eraldamise eelarveaastal koos kahe varasema eelarve aasta toetusega ei ületa eurot ettevõtja kohta on tegemist vähese tähtsusega abiga. Toetuse maksimaalne suurus on 5 miljonit eurot ettevõtja kohta. Toetuse osakaal abikõlblikest kuludest: vähese tähtsusega abi korral 75% (antakse tegevusteks 1 ja 4) väikeettevõtjale 55% keskmise suurusega ettevõtjale 45% suurettevõtjale kuni 1 mln eurot 35% 1–5 mln eurot investeeringu tasuvuse analüüsi alusel, kuid mitte rohkem kui 35%

8 Taotleja Toetust võivad taotleda:
kohaliku omavalitsuse üksus, KOV-i asutus või KOV-ide ühendus; eraõiguslik juriidiline isik; mittetulundusühing saab toetust taotleda § 5 lõige 1 punktis 1 ja 4 nimetatud tegevusteks. Taotlejale esitatavad nõuded: taotleja peab vastama taotluste menetlemise määruse (link) §-des 2 ja 3 nimetatud nõuetele; taotleja on majanduslikult jätkusuutlik; taotleja peab olema nõuetekohaselt täitnud maksukorralduse seaduses sätestatud maksudeklaratsioonide esitamise kohustuse; taotlejal on projekti omafinantseeringu ja mitteabikõlblike kulude tasumise suutlikkus; taotlejal on nõuetekohaselt esitatud majandusaasta aruanded ja jäätmearuanded.

9 Hindamiskriteeriumid
Vastavuskriteeriumid (projekti vajalikkuse põhjendatus): projekti eesmärgipüstitus ja tulemus on põhjendatud – on olemas probleem või kitsaskoht, mille lahendamiseks on projekt koostatud; projektis kavandatud tegevused ja kulud on vajalikud ning võimaldavad saavutada taotluses kirjeldatud projekti väljundid, mis võimaldavad jõuda projekti tulemuseni; projekti tegevuste ajakava on realistlik. Eelistuskriteeriumid: toetuse saaja panus projekti (omafinantseeringu protsent abikõlblikest kuludest); projekti kuluefektiivsus* (käideldav jäätmekogus / rahakulu); projekti põhieesmärk* (lisa 1 lõigus 2 nimetatud eelistatud jäätmeliigid). * ei hinnata korduskasutuseks ettevalmistamise projektides Taotlusi hinnatakse kahes grupis: korduskasutuseks ettevalmistamise projektid; ringlussevõtu projektid.

10 Aitäh! Merili Rooger


Alla laadida ppt "Meetme tutvustus ja tingimused"

Seotud esitlused


Google'i reklaam